Cijene goriva u Crnoj Gori ostaju iste u narednih 15 dana

Cijene eurodizela i lož ulja posljednji put su promijenjene 19. jula, a bezolovnog eurosupera 98 i 95, 16. avgusta, odnosno 25. maja
50 pregleda 0 komentar(a)
gorivo, Foto: Shutterstock.com
gorivo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.09.2011. 11:34h

Maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori ostaće iste i narednih 15 dana, saopšteno je agenciji Mina-business iz Vlade.

Litar bezolovnog eurosupera 98 i 95 u naredne dvije sedmice koštaće 1,36 eura, odnosno 1,34, dok će eurodizel i lož ulje ostati na 1,28 eura, odnosno 95 centi. Cijena eurodizela namijenjenog za komercijalne svrhe iznosiće 1,04 eura.

Cijene eurodizela i lož ulja posljednji put su promijenjene 19. jula, a bezolovnog eurosupera 98 i 95, 16. avgusta, odnosno 25. maja.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Cijene goriva u Crnoj Gori neće se mijenjati do sljedećeg obračuna 11. oktobra.

Značajnije promjene cijena goriva u Crnoj Gori desile su se sredinom marta, kada su znatno premašile rekordne vrijednosti od ljeta 2008. Maloprodajne cijene naftnih derivate od tada su, kako tvrde u Vladi, na približno istom nivou.

Iz Vlade je ranije objašnjeno da su cijene goriva u Crnoj Gori porasle u odnosu na one iz ljeta 2008. godine, koje su smatrane rekordnim, zbog valutnih kretanja i povećanja akciza.

Vlada je u aprilu odlučila da za određene potrošače snizi akcize na ekodizel za 20 centi. Niže akcize uvedene su u cilju ublažavanja inflatornih kretanja u Crnoj Gori. Snižavanje cijene odnosi se na kompanije iz pekarske industrije, autoprevoznike bez taksista, prerađivačku industriju i građevinarstvo.

Bonus video: