Bivši radnici GIR-a iz Rožaja dnevno po članu porodice troše 10 centi

Radnici odlučni da po pravdu idu do Strazbura, u međuvremenu odlučni da radikalizuju proteste masovnijim i češćim okupljanjima
0 komentar(a)
bivši radnici GIR-a, Foto: Aida Sadiković
bivši radnici GIR-a, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 25.09.2011. 17:45h

Nakon bivših zaposlenih u "Titeksu" i "Roteksu" i nekadašnji radnici "Gornjeg Ibra" izašli su na ulicu, na gradskom trgu održali protest upozorenja i najavili radikalizaciju ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

Radnici traže ista prava kao kolege iz drugih gradova, odnosno da im po godini radnog staža bude isplaćeno 500 do 1.000 eura, što je bio slučaj u ostalim djelovima Crne Gore.

“U GIR-u, koji je svojevremeno izgradio pola Crne Gore, ostavili smo djelove svog tijela, a za uzvrat smo dobili najniže ikada zapamćene otpremnine"

Ispred oko 370 radnika, koliko smatra da je "zakinuto prilikom prodaje preduzeća", Vejsel Murić je rekao da su svoja prava tražili i na sudu, koji je odbio tužbu.

Planiraju da se obrate i Ustavnom sudu. Ukoliko ishod bude isti, presavijeni tabak će poslati u Strazbur. U međuvremenu će radikalizovati proteste masovnijim i češćim okupljanjima.

“U GIR-u, koji je svojevremeno izgradio pola Crne Gore, ostavili smo djelove svog tijela, a za uzvrat smo dobili najniže ikada zapamćene otpremnine. Zaposlenima iz drugih crnogorskih kolektiva je isplaćivano znatno više, pa smatramo da smo diskriminisani, čime su ugrožena i naša ljudska prava i dostojanstvo”, rekao je Murić.

Dovedeni na rub egzistencije

Fadil Avdić je rekao da su bivši radnici dovedeni na rub egzistencije. Dnevno, kaže, po članu porodice mogu da potroše samo deset centi, jer više nemaju.

"Ukoliko nam neko od ovih koji vode državu na ličnom primjeru pokaže da može da živi od mrvica koje mi primamo, spremni smo sve da im damo. Brojne porodice žive samo na hljebu koji teško obezbjeđuju sa primanjima od 30 do 90 eura. Često nam je i korica hljeba luksuz, kamoli druge namirnice. Sa druge strane, čuli smo, na primjer, gospodina Radulovića iz PzP kako kaže da ne bi mogao da preživi sa 1.400 eura da mu drugi članovi porodice nijesu zaposleni. Nemamo ništa protiv njega, ali šta bi radio na našem mjestu", upitao je Avdić, koji osmočlanu porodicu hrani od 97 eura.

Upućeni u kolaps rožajske privrede smatraju da je izlazak na ulicu bivših radnika "Titeksa", "Roteksa" i "Gornjeg Ibra" samo početak socijalnih nemira koji će se neminovno dogoditi

"Davali smo glasove onima koji danas imaju i ptičjeg mlijeka, a nas su pustili niz vodu da umremo polako. Održavaju nas u životu samo zbog izbora", rekao je Avdić.

Bivši radnici smatraju da je GIR smišljeno zatvoren i traže da se otkrije čiji viši interesi stoje iza toga.

"Proizvodnja u toj fabrici se zasnivala na drvetu kojim je naša opština prebogata. Umjesto da radimo, oko 400 radnika je poslato na ulicu, a građa se daje privatnim firmama koje se enormno bogate, možemo reći i na našoj nesreći. Ispražnjeni pogoni su opljačkani. Iz njih je odneseno sve što je moglo, do posljednjeg centimetra kabla. To su, najvjerovatnije, uradili oni koji je trebalo da čuvaju imovinu", rekli su okupljeni radnici.

Oni, kazali su, neće odustati od traženja svojih prava, "ma koliko duga, teška i naporna borba bila".

Upućeni u kolaps rožajske privrede smatraju da je izlazak na ulicu bivših radnika "Titeksa", "Roteksa" i "Gornjeg Ibra" samo početak socijalnih nemira koji će se neminovno dogoditi u Rožajama, u kojima gotovo polovina stanovništva živi od neke vrste socijalnog davanja.

Ovo je neizdrživo

Hajran Murić smatra da bi država trebalo i da oslobodi budžet od velikog broja socijalaca, tako "što će raditi na otvaranju radnih mjesta, a ne stvaranju socijalnih slučajeva".

"Dosta je sa ucjenama pred izbore da neko neće imati socijalu ukoliko ne glasa partiju na vlasti. Mi smo gladni i hoćemo da radimo, da živimo od svoga rada", kazao je Murić.

Mnogima je, smatra on, narušeno i psihičko i fizičko zdravlje.

"Od 155 eura invalidske penzije izdržavam petočlanu porodicu. Hljeba smo gladni. Ovo je više neizdrživo. Kako u ovakvoj situaciji ostati zdrav i normalan", upitao je Murić.

Bonus video: