Samo 20 građana uzelo kredit za kupovinu solarnih sistema

Jako malo se upotrebljava solarna energija u Crnoj Gori, bez obzira na velike mogućnosti i velike benefite koje pruža njena upotreba, kaže Sekulić
213 pregleda 0 komentar(a)
solar_1, Foto: V.LAJOVIĆ
solar_1, Foto: V.LAJOVIĆ
Ažurirano: 25.09.2011. 17:45h

Za prvih mjesec dana, od kada je pokrenut projekat “Montesol”, u okviru koga domaćinstva putem beskamatnih kredita mogu da kupe solarne sisteme za zagrijavanje vode, kojima će obezbijediti značajne uštede u potrošnji električne energije, svega njih 20 je isplaćeno.

Uprkos činjenici da su krediti izuzetno povoljni, a solarni sistemi omogućavaju značajne uštede u potrošnji energije, odziv i interesovanje građana bilo je više nego simbolično.

Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Programom zaštite životne sredine pri Ujedinjenim nacijama (UNEP) i italijanskim ministarstvom životne sredine, kopna i mora (IMELS) sprovodi projekat “MONTESOL”, koji ima za cilj uspostavljanje atraktivnog i održivog finansijskog mehanizma za obezbjeđivanje kredita domaćinstvima za ugradnju solarnih kolektora.

Pomoćnica ministra ekonomije za energetsku efikasnost Dragica Sekulić kazala je da je odziv mnogo manji nego što su očekivali.

“U razgovoru sa bankama i firmama pokušavamo da vidimo koji je osnovni razlog. Rečeno nam je da su građani već dosta kreditno zaduženi, problem je i pribavljanje žiranata za tu vrstu kredita, a razlog je i to što je projekat pokrenut u vrijeme turističke sezone, dok su kućevlasnici imali goste. Imamo informacije da je u proteklih sedam dana veliko interesovanje”, kazala je Sekulić.

Ona je dodala da će tokom naredne godine pokrenuti kampanju, uz očekivanje da će od proljeća “projekat stvarno krenuti”.

Prvi kredit banke su izdale upravo Sekulićevoj, koja je kazala da je na ličnom primjeru željela da se uvjeri u sve benefite koje pruža solarna energije.

“Dovoljno je da kažem da mi je račun za struju u avgustui bio upola manji nego u julu”, kazala je Sekulić.

Ona je ponovila da Podgorica ima više od 2.000 sunčanih sati tokom godine, a Crnogorsko primorje više od 2.500.

“Činjenica je da kada se automobilom ’spuštate’ prema Budvi, na krovovima vidite vrlo malo solarnih sistema. Nažalost, jako malo se upotrebljava solarna energija u Crnoj Gori, bez obzira na velike mogućnosti i velike benefite koje pruža njena upotreba”, kazala je Sekulić.

Ona je istakla da su uštede na godišnjem nivou oko 2.000 kilovat-sati, te da su mnogo veće kada su u pitanju mali hoteli ili privatni apartmani, dok za restorane i hotele uštede u potrošnji struje mogu biti i do 70 odsto.

Potpisivanjem sporazuma o saradnji Ministarstva ekonomije sa izabranim bankama (glavni operativni partneri na projektu su komercijalne banke NLB i Hypo Alpe Adria), nude se potrošački krediti za ugradnju solarnih sistema na privatnim objektima rezidencijalnog sektora. Pojedinačni krediti su na tri, pet i sedam godina u iznosima od 1.350, 1.800 i 2.250 eura i isplaćivaće se u mjesečnim, beskamatnim anuitetima od oko 20 eura na kredite od sedam godina pa do maksimalnih 50 eura na kredite od tri godine.

Štede odavno

Iako je solarna energije više nego isplativa, nažalost, samo poneki hotel na budvanskoj rivijeri koristi njene blagodeti.

Osim hotelske grupe “Budvanska rivijera”, koja je prva uvela solarni sistem u Crnoj Gori, kolektore imaju ugrađene još i “Maestral” i stariji hoteli poput “Naftagasa” u Bečićima i “Šumadije” u Rafailovića. Ostali hoteli, poput onih koji su obnovljeni ili izgrađeni unazad nekoliko godina, ne koriste solarnu energiju.

Atlas ugrađuje

Ministarstvo ekonomije zaključiće tokom ove sedmice sa “Atlas grupom” protokol o saradnji, gdje će pružiti svu moguću pomoć oko sertifikovanja budućeg “Atlas kapital centra”.

Sekulić je kazala da će “Atlas grupa” primijeniti sistem na novom kongresno-sajamskom centru, te luksuznom hotelu sa pet zvjezdica, čiju izgradnju planira na prostoru sadašnjeg Jadranskog sajma u Budvi.

Bonus video: