Porez najviše duguju korisnici državne pomoći

Ukupni porezi koje država potražuje, prema posljednjim podacima, čine oko 175,8 miliona eura, a loša naplata te važne stavke u budžetu označena je kao rizični faktor ekonomije
0 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Vesko Belojević
Poreska uprava, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.09.2011. 09:29h

Država po osnovu odloženog poreskog duga za 2011. i 2010. godinu potražuje 65 miliona eura od čega je do sada naplaćeno oko 20,5 miliona eura – kazala su „Vijestima“ u Ministarstvu finansija.

Ukupni porezi koje država potražuje, prema posljednjim podacima, čine oko 175,8 miliona eura, a loša naplata te važne stavke u budžetu označena je kao rizični faktor ekonomije.

"U dugovanjima najveći dio se odnosi na doprinose za obavezno socijalno osiguranje, a u strukturi poreskih obveznika najveći dužnici su preduzeća koja su u postupku restrukturiranja, odnosno državne pomoći", rekli su u Ministarstvu finansija.

U dugovanjima najveći dio se odnosi na doprinose za obavezno socijalno osiguranje

Na listi državnih dužnika nalaze se mala i srednja preduzeća kojima su odložene obaveze zbog problema sa likvidnošću, zatim opštine i opštinska preduzeća kojima je potrebna finansijska konsolidacija, preduzeća koja su u žalbenom postupku do okončanja drugostepenog postupka i preduzeća koja su u postupku restrukturiranja i državne pomoći kojima je restrukturiran i poreski dug kao jedna od mjera ozdravljenja.

Dug se može odložitina duži rok

Uredba o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja omogućava odlaganje poreske obaveze na period do šest mjeseci ili najviše u 12 mjesečnih rata, a prema Zakonu o budžetu poreski dug se može odložiti na duži rok shodno planu restrukturiranja preduzeća koji usvaja Vlada uz saglasnost Komisije za državnu pomoć.

"U cilju ublažavanja posljedica ekonomske krize i prevazilaženja nelikvidnosti poreskih obveznika, generalna politika Ministarstva je da se odobrava plaćanje u ratama i to uglavnom do šest mjesečnih rata", rekli su u Ministarstvu finansija.

Prema Zakonu o budžetu poreski dug se može odložiti na duži rok shodno planu restrukturiranja preduzeća

Na pitanje ko su najrizičniji poreski obveznici u Ministarstvu su kazali da je „poreska uprava zadužena za praćenje naplate i da u okviru instrumenata za efikasniju naplatu koristi sistem procjene rizika za “osjetiljive” kategorije poreskih obveznika (izdavanje fiskalnih računa ili zapošljavanje sezonskih radnika u sektoru ugostiteljstva).

Prošle godine otpisano 9,6 miliona eura poreza

Ministarstvo je u 2011. i 2010. godini donijelo 131 rješenje o odloženom plaćanju poreskog duga od čega najveći broj poreskih obveznika, prema tvrdnjama Ministarstva, redovno izmiruje obaveze.

Ministarstvo je u 2011. i 2010. godini donijelo 131 rješenje o odloženom plaćanju poreskog duga

"Poreska uprava je zadužena da prati realizaciju naplate po tim rješenjima, a obveznicima koji ne ispoštuju dinamiku plaćanja rata cjelokupan preostali odloženi dug dospijeva za naplatu. Poreska uprava u tom slučaju primjenjuje mjere prinudne naplate", rekli su u Ministarstvu finansija, dodajući da kada su u pitanju firme u stečaju naplata potraživanja po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zavisi od ishoda stečajnog postupka.

Prema podacima, u prošloj godini otpisano je 9,6 miliona eura poreza i taj otpis se odnosi na preduzeća kojima je odobren program državne pomoći i na njihov dug koji je nastao prije 15. avgusta prije 2009. godine kada je donijet sistemski zakon o budžetu kojim je ukinut institut poreskog potraživanja.

Bonus video: