Ništa od obećanja: Nova sistematizacija u Tosčeliku Nikšić

Nekoliko radnika koji imaju ugovor na neodređeno pozvano na razgovor
401 pregleda 4 komentar(a)
Tosčelik Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Tosčelik Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.04.2018. 08:30h

Posljednjih desetak dana u nikšićkoj Željezari Tosčelik pominje se nova sistematizacija, a radnici strahuju da bi moglo da dođe do otpuštanja. Kako je „Vijestima“ nezvanično rečeno, nekoliko radnika koji imaju rješenje na neodređeno pozvano je da danas u 11 časova razgovara sa menadžmentom kompanije, ali im nije rečeno šta je tema razgovora.

U Željezari radi oko 320 radnika, od kojih je oko 100 ugovoraca, a početkom prošlog mjeseca predstavnici poslovodstva i Sindikata Tosčelika, nakon peticije koju su potpisali skoro svi radnici Čeličane, dogovorili su se da se radnicima povećaju startne zarade po 30 eura, što dođe oko 50 eura na platu.

Nikšićku Željezaru je iz stečaja u junu 2012. godine kupila turska korporacija Tosjali grupa, u okviru koje posluje “Tosčelik” za 15,1 milion eura. Na svečanosti povodom preuzimanja kompanije Fuat Tosjali, vlasnik Tosjali holdinga, kazao je da će “u naredne tri godine u fabriku uložiti 35 miliona eura, povećati zaposlenost radnika sa 308 na 550, godišnju proizvodnju sa 120.000 tona na 400.000 i dostići promet od 500 miliona eura”.

Skoro šest godina kasnije od datog obećanja nema ništa. Akumulirani gubici su dostigli vrijednost obećanih ulaganja, a cifra od 550 radnika još uvijek je samo u obećanjima. Tosčelik je prošlu godinu završio sa minusom od preko sedam miliona eura, pa je ukupan gubitak preduzeća 33 miliona.

Turska kompanija je 2014. godine kupila i dva bivša Željezarina pogona - Radvent i Livnicu.

Bonus video: