Ako struja i dalje bude skupa, propašće cio KAP

U KAP-u pokušavaju da smanje troškove kompanije, kako bi se ublažio negativan uticaj pada cijene metala proteklih dana na svjetskom tržištu
0 komentar(a)
KAP, Foto: Boris Pejović
KAP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.09.2011. 07:43h

Stručni timovi Kombinata aluminijuma trenutno sprovode detaljnu ekonomsko-tehničku analizu ponovnog puštanja u rad Fabrike glinice, kako bi ona za novi start bila spremna sredinom naredne godine, saopštili su juče iz menadžmenta KAP-a.

Pokretanje te fabrike i pogona, kako su istakli, mnogo više zavisi od globalnih finansijskih pokazatelja, a posebno od cijene koštanja električne energije.

" Svakako da po cijeni struje od oko 80 eura po megavat času iz sistema Elektroprivrede Crne Gore, koliko se može očekivati da iznosi u narednoj godini, nije moguće organizovati ne samo rentabilan rad Fabrike glinice, već bi bila dovedena u pitanje i cjelokupna aluminijumska industrija u Crnoj Gori.

Iz tih razloga, menadžment KAP-a, zajedno sa vodećim svjetskim kompanijama u oblasti energetike, sprovodi intenzivne aktivnosti na rješavanju ovog najznačajnijeg pitanja za budućnost kompanije" saopšteno je iz menadžmenta.

Cijena pala ispod proizvodne

Iz KAP-a su naveli „da u najvećoj mogućoj mjeri” pokušavaju da smanje troškove kompanije, kako bi se ublažio negativan uticaj pada cijene metala proteklih dana na svjetskom tržištu na oko 2.300 dolara po toni, što je niže u odnosu na proizvodnu cijenu aluminijuma u Kombinatu.

" O trenutnoj ekonomskoj situaciji detaljno smo upoznali i predstavnike sindikata, u kojima vidimo važne partnere u procesu prevazilaženja teškoća.

Jedan od naših prioriteta biće i rješavanje pitanja zaposlenih koji nijesu radno angažovani, ili se duže vrijeme nalaze na bolovanju, zbog zdravstvene spriječenosti da rade na svom radnom mjestu.

Jedan od naših prioriteta biće i rješavanje pitanja zaposlenih koji nijesu radno angažovani

Rješavanje statusa tih zaposlenih od izuzetnog je značaja i za njih same i za kompaniju, imajući u vidu nepovoljnu finansijsku situaciju.

Njihovim prelaskom na drugo radno mjesto, u istoj ili nekoj drugoj organizacionoj cjelini, gdje bi bili radno angažovani uz odgovarajuću zaradu, dobili bi mogućnost da aktivno doprinesu poboljšanju ekonomske slike KAP-a.

Spremni smo da ponudimo i odgovarajući socijalni program za pojedine kategorije zaposlenih. Vjerujemo da ćemo u svim ovim aktivnostima imati punu saradnju i razumijevanje predstavnika sindikata" navodi se u saopštenju.

Bonus video: