MMF: Crnogorska ekonomija ove godine raste 2 odsto

MMF predviđa da će čitava centralna i istočna Evropa, kojoj pripada i Crna Gora, rasti po stopi 4,3 odsto u ovoj i 2,7 odsto u narednoj godini
0 komentar(a)
ekonomija, Foto: Shutterstock.com
ekonomija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.09.2011. 15:51h

Ekonomija Crne Gore će, prema najnovijem izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ovoj godini rasti po stopi od dva odsto, a u narednoj 3,5 odsto.

U jesenjim prognozama za globalnu ekonomiju, u koje je agencija Mina-business imala uvid, navodi se da MMF očekuje da realni bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore 2016. godine poraste 3,8 odsto.

Godišnja stopa inflacije u Crnoj Gori se u ovoj godini očekuje u visini 3,1 odsto

MMF predviđa da će čitava centralna i istočna Evropa, kojoj pripada i Crna Gora, rasti po stopi 4,3 odsto u ovoj i 2,7 odsto u narednoj godini.

U toj regiji još se nalaze Poljska, Rumunija, Mađarska, Bugarska, Kosovo.

Iz te regije najviše će u ovoj godini ojačati ekonomija Turske 6,6 odsto, a 2016. se predviđa da će najveći rast realnog BDP-a imati Srbija, pet odsto.

Rizika sve više

Godišnja stopa inflacije, prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena Eurostata, u Crnoj Gori se u ovoj godini očekuje u visini 3,1 odsto, a u narednoj dva odsto.

Za prošlu je godinu godišnja inflacija u Crnoj Gori procijenjena na 0,5 odsto.

Manjak na tekućem računu platnog bilansa, posmatran kao udio u BDP-u, za Crnu Goru procijenjen je u visini 24,5 odsto za ovu godinu, dok se za narednu prognozira na 22,1 odsto.

Za prošlu godinu manjak je procijenjen u visini 25,6 odsto BDP-a.

Za svjetsku ekonomiju MMF prognozira rast u ovoj i narednoj godini po stopama od četiri odsto, upozoravajući pritom na usporavanje rasta i i rastuće rizike.

Bonus video: