Ulagače muči slab napredak u rješavanju krize

Evropski berzanski indeksi juče su pali, predvođeni bankarskim sektorom, jer ulagače muči slab napredak u rješavanju dužničke krize u eurozoni i novi politički poraz njemačkog kancelara Angele Merkel.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 08:23h

Londonski indeks Ftse oslabio je 1,8 odsto, na 5.271 boda, frankfurtski DAX 2,6 odsto, na 5,429, dok je pariski CAC bio na gubitku 2,3 odsto, spustivši se na 2.960 poena.

Tržišta je razočarao ishod sastanka ministara finansija eurozone, koji tokom vikenda nijesu uspjeli sročiti konstruktivno rješenje za evropsku dužničku krizu. Fokus se sada prebacuje na telekonferenciju Grčke i njenih međunarodnih zajmodavaca, koja bi danas poslijepodne trebalo da ponudi smjernice o tome kako Grčka planira da nadoknadi budžetski manjak i izbjegne neplaćanje dugova, prenosi Business.hr.

U ponedjeljak su međunarodni zajmodavci upozorili Grčku da mora smanjiti javni sektor i poboljšati sistem prikupljanja poreza kako bi narednog mjeseca osigurala važnu tranšu pomoći od osam milijardi EUR.

Tržišta strahuju da se kriza ponovno pogoršava nakon što je grčki premijer otkazao posjetu SAD-u radi hitnog sastanka kabineta.

Njihovu nervozu pojačao je i poraz njemačkog kancelara Angela Merkel na regionalnim izborima.

"Tržište više nije povezano s ekonomijom već sa politikom. Političari su trebali da uvide da kriza dolazi i poduzeti odlučnije korake, ali problem je što oni nijesu proaktivni", rekao je Koen De Leus iz KBC Securities-a. "Samo idemo iz jedne krize u drugu. To je noćna mora za tržišta".

Gubitnike je predvodio bankarski sektor, koji je u prosjeku bio na gubitku 2,6 odsto. Posebno su pogođene bile banke izložene u Grčkoj. Tako je dionica Societe Generale oslabila 5,5 odsto.

Italijanske banke dobile su na vrijednosti zahvaljujući rastu dionice UniCredita, od jedan odsto, zbog prigušenih očekivanja da će povećati kapital u kratkoročnoj perspektivi.

Indeks Tokijske berze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 2,3 odsto na 8.864 boda.

Pad jedinstvene evropske valute

Prvi ovosedmični trgovački dan na Forexu je donio pad jedinstvene evropske valute jer su tržišni akteri bili vrlo skeptični nakon sastanka Savjeta za ekonomske i finansijske poslove (ECOFIN) prethodnog vikenda.

Lošoj atmosferi doprinijeli su i dodatni zahtjevi Grčkoj od EU, Međunarodnog monetarnog fonda (MF-a i Evropske centralne banke (ECB) i odlaganje posjete grčkog premijera SAD, kao jasan signal težine problema u toj mediteranskoj članici eurozone.

"U takvom ambijentu euro je već na samom startu trgovanja na Dalekom istoku gubio u odnosu na glavnog valutnog rivala, dolar, a trgovanje u Njujorku okončano je na vrijednosti od 1,3685 uz intradnevni volatilitet od 140 pipsa. Američki dolar ponovo je imao oreol valute tzv. sigurne luke u koju „uplašeni“ investitori rado skrivaju svoj kapital pa je i zabilježio rast u odnosu na ostale valute iz korpe najtrgovanijih", navodi se u izvještaju Atlas Capital partners a(www.atlas-broker.com).

Nakon pada u avgustu, septembar donosi rast cijena stambenih nekretnina u Velikoj Britaniji. Prema indeksu Rightmove u septembru je zabilježen rast cijena stambenih nekretnina u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec od 1,5 odsto. Nakon mjesečnog pada u avgustu od 2,1 odsto u odnosu na jul, septembar je donio mjesečni rast od 0,7 odsto u odnosu na pad iz avgusta.

Cijene akcijskih indeksa na najvećim berzama imale su uglavnom padove, a i cijene nafte su uglavnom padale zbog pesimističnih prognoza ekonomskog oporavaka a djelimično i zbog rasta američkog dolara.

Bonus video: