Bivši radnici "Radoja Dakića" traže novo ročište za prodaju zemljišta

Predstavnici Vlade su na pregovorima sa bivšim radnicima u petak predložili da dio zemljišta koji plate prevedu na sebe, a da za neizmireni dio raspišu međunarodni tender
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2011. 12:53h

Bivši radnici "Radoja Dakića" tražiće od suda da odredi novo ročište za prodaju zemljišta fabrike, o čemu je ta institucija dužna da se izjasni pet dana nakon podnošenja zahtjeva, najavio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca preduzeća, Milan Vukčević. "Tražimo od advokata konkretno da, prema Zakonu o izvršnom postupku, predlože određivanje novog ročišta za prodaju, jer oni u postupku rade u naše ime. Sud mora u roku od pet dana zakazati novo ročište", rekao je Vukčević na protestu ispred Vlade.Kad dobiju predlog za novo ročište, kupac više ne treba da se obraća radnicima, jer prodaja ide preko suda. Uz to, kupac je dužan da plati deset odsto kao garanciju da bi mogao da ide dalje na ročište, objasnio je Vukčević.

Kad dobiju predlog za novo ročište, kupac više ne treba da se obraća radnicima, jer prodaja ide preko suda
Ako se stavi bilo kakvo založno pravo, imovina vrijedi manje

"Poručili smo da smo spremni da se koristimo ponudom, jer je nijesmo ni odbili, ali ni prihvatili, ali tražimo da Vlada koristi svoje kapacitete da se ovo završi", poručio je Vukčević.

Radnici tražili garanciju VladeOn je ponovio da radnici traže garanciju Vlade u cijelom postupku, jer samo izvršna vlast može riješiti njihovu situaciju.Radnici se više od dvije godine okupljaju preko puta zgrade Vlade i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je, pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura. Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg čine Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani i Master Inžinjering za to zemljište nudio je 27 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura

Galerija

Bonus video: