Iako ih ima mnogo više, u Tivtu upisano samo 1.300 stabala masline

Evidentiranje stabala po prijavama maslinara traje od 2008. godine, ali je odziv slabiji od očekivanog
0 komentar(a)
maslina_1, Foto: Montenegro.travel
maslina_1, Foto: Montenegro.travel
Ažurirano: 16.09.2011. 19:07h

Iako ih u suštini ima mnogo više, do sada je u registru Opštine Tivat upisano samo 1.295 stabala masline kod 12 maslinara.

Evidentiranje stabala po prijavama maslinara traje od 2008. godine, ali je odziv slabiji od očekivanog, bez obzira na subvencije i podršku koje Opština nudi uzgajivačima te plemenite biljke.

Pored zapuštenosti starih zasada, posebno onih na obroncima Vrmca i u dijelu Krtola, veliki problem za očuvanje maslina u Tivtu je i činjenica da se značajan broj maslina u Tivtu nalazi se na lokalitetima gdje novi vlasnici planiraju izgradnju turističkih kapaciteta, kao što su kompleks “Plavi horizont” ili ostrvo Sveti Marko. Na “Plavom horizontu”, odnosno uvali Pržna, evidentirano je 409 stabala, a na Svetom Marku taj broj je znatno veći, ali zvanično još nije utvrđen.

Prema popisu iz 1991. godine, koja je bila posljednja godina aktivnog rada tog nekadašnjeg naturističkog naselja, na Svetom Marku je bilo oko šest hiljada stabala maslina.

Iz Vlade Crne Gore ranije je najavljeno da će kod novih vlasnika “Plavog horizonta” i ostrva Sveti Marko – kataske kompanije “Qatari Diar” i ruske “Metropol”, insistirati da stabla žutice - auhtotone sorte masline, ostanu netaknuta i zaštićena, kao što je regulisano za masline u uvali Valdanos kod Ulcinja.

Bonus video: