SSCG: Racionalizacija javne uprave će dovesti do nagomilavanja nezaposlenih

Otpuštanje bez otvaranja novih radnih mjesta, smatraju, može dovesti u pitanje i funkcionisanje Fonda PIO i ugroziti penzionere
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2011. 17:27h

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) saopštio je da će najavljena racionalizacija javne uprave, koja predviđa otpuštanje 15 odsto zaposlenih u vojsci, policiji, organima lokalne i državne uprave, sudstvu, školstvu i zdravstu u trenutnom ekonomskom ambijentu dovesti do nagomilavanja nezaposlenih i “usložnjavanju situacije u društvu”.

SSCG je, reagujući na najave Ministarstva finansija da su otpuštanja neophodna kako bi se smanjila javna potrošnja, ocjenio da otpuštanje zaposlenih iz javne uprave, bez jasnog plana gdje i kako će oni imati mogućnost da pronađu novo zaposlenje, može da postane mač sa dvije oštrice i kao bumerang se vrati državi, posebno zato što se posljednjih mjeseci bilježi pad broja zaposlenih.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje se nalazi više od 4.000 osoba sa visokom školskom spremom, od kojih mnogi prvi put traže posao

"Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje se nalazi više od 4.000 osoba sa visokom školskom spremom, od kojih mnogi prvi put traže posao, a nije zamenarljiv ni broj onih koji su na polovini radnog vijeka ostali bez posla i preselili se na evidenciju Biroa. Ne smije se zanemariti ni činjenica da je, zbog posljedica globalne krize ekonomski ambijent u Crnoj Gori nepovoljan, sve više je tehnoloških viškova, teže se dolazi do novog zaposlenja, a i onako mala novčana naknada koju ljudi koji ostanu bez posla dobijaju od Zavoda, vremenski je svedena na minimum", navodi se u saopštenju SSCG.

Funkcionisanje Fonda PIO pod znakom pitanja

Otpuštanje bez otvaranja novih radnih mjesta, smatraju, može dovesti u pitanje i funkcionisanje Fonda PIO i ugroziti penzionere, koji čine šestinu crnogorske populacije.

SSCG je apelovao na socijalne partnere da se koncentrišu na otvaranje novih radnih mjesta

SSCG smatra da je smanjenje broja zaposlenih u školstvu i zdravstvu ne vodi željenom jačanju države na putu ka Evropskoj uniji, jer se otpuštaju ljudi, koji su nekada bili najsnažnija poluga društva čineći najširi “srednji sloj”, a sada se sa niskim zaradama, nalaze na dnu društvene ljestvice.

SSCG je apelovao na socijalne partnere da se koncentrišu na otvaranje novih radnih mjesta, pokretanje proizvodnje i održivih poslova, jer se ne može živjeti samo od uslužnih djelatnosti i sezonskih poslova.

Bonus video: