Radnici "Boksita": Plata do srijede ili generalni štrajk

Proizvodnja u Boksitima obavlja se na dva površinska kopa, dok radnici Građevinskog sektora i dalje čekaju na radni angažman
0 komentar(a)
Boksiti, Foto: Savo Prelević
Boksiti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.09.2011. 13:59h

Ukoliko radnicima nikšićkih Rudnika boksita do srijede ne bude uplaćena julska zarada organizovaće generalni štrajk.

Tako su odlučili nakon jutrošnjeg jednosatnog štrajka upozorenja.

„Kako smo se i dogovorili, a shodno Kolektivnom ugovoru, radnici su od devet do deset obustavili rad i ukoliko do srijede ne dobijemo julsku a do 1. oktobra avgustovsku zaradu uslijediće generalni štrajk. Nadamo se da će poslodavac shvatiti da mora riješavati probleme i da su radnici Boksita ozbiljni u namjeri da se izbore za svoja prava. Osim toga dobro znaju kako mi organizujemo štrajkove i da im se to ne isplati”, poručio je predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović.

Štrajku se odazvali svi zaposleni

On je kazao da su se štrajku upozorenja odazvali svi zaposleni što dovoljno govori da su radnici Boksita shvatili da je to “borba za plate a ne nešto drugo”.

“Vlasnik nam pored ove dvije plate duguje i tri zarade od prošlog ljeta, regrese, zimnice i jubilarne nagrade, tako da se ukupna dugovanja prema jednom radniku kreću prosječno od 3.500 do 4.000 eura. Prinuđeni smo bili da organizujemo ovaj štrajk upozorenja jer radnici nemaju više od čega da žive, a ukoliko se naša situacija ne riješi bićemo bukvalno natjerani i na generalni štrajk. Ne tražimo mi ništa više od onoga što smo zaradili i što nam pripada”, kazao je Bojanović.

Štrajku upozorenja su se odazvali svi zaposleni što dovoljno govori da su radnici Boksita shvatili da je to “borba za plate a ne nešto drugo”

Prema njegovim riječima, predstavnici Samostalnog sindikata razgovarali su sa članovi Odbora direktora iz Vlade koji su im obećali da će u ponedjeljak imati odgovore kada će im biti isplaćene zaostale zarade.

Za isplatu jedne zarade za radnike potrebno 350.000 eura

Za isplatu jedne zarade za 314 radnika, koliko je u Boksitima ostalo nakon sprovedenog socijalnog programa, potrebno je oko 350.000 eura i taj novac bi mogao biti obezbjeđen od naplate duga od mađarske kompanije MAL, za sada jedinog kupca nikšićke rude.

Proizvodnja u Boksitima obavlja se na dva površinska kopa, dok radnici Građevinskog sektora i dalje čekaju na radni angažman

Bojanović je podsjetio da je Sindikat upravi nedavno uputio zahtjev za izmirenje zarada, prema kome je julska plata trebala biti obezbijeđena do 5. septembra, a avgustovska deset dana kasnije, ali da su rok prolongirali kako bi poslodavac uspio da obezbijedi novac.

Proizvodnja u Boksitima obavlja se na dva površinska kopa, dok radnici Građevinskog sektora i dalje čekaju na radni angažman.

Iz uprave najavili biće para ali ne i kada

Menadžment Rudnika Boksita, kako ističu u saopštenju, nastoji da obezbijedi sredstva za isplatu zaostalih zarada i smatra da najavljeni štrajk ne bi dao doprinos rješavanju problema u preduzeću, već bi vodio ka njihovom daljem ukrupnjavanju.

“Kako nepovoljna ekonomska situacija usložnjava uslove poslovanja, to se i organizacija proizvodnje i isplata zarada u Rudnicima Boksita odvija u znatno otežanim okolnostima. Menadžment nastoji obezbijediti sredstva za isplatu dvije zaostale zarade iz ove godine naplatom potraživanja od dužnika Boksita, ali zbog ukupne privredne situacije, u ovom momentu nije moguće precizirati datum isplate”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: