Boksiti: Plata do srijede, ili generalni štrajk

Od naplate duga od mađarske kompanije MAL, za sada jedinog kupca nikšićke rude, mogle biti isplaćene obje tražene zarade za svih 314 zaposlenih u Boksitima
74 pregleda 0 komentar(a)
Borislav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Borislav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.09.2011. 13:21h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita održali su jednosatni štrajk upozorenja na radnim mjestima i najavili generalni štrajk od 21. septembra, ukoliko im ne bude isplaćena julska zarada.

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović kazao je da su svi zaposleni od 9 do 10 sati, shodno Kolektivnom ugovoru, obustavili rad, tražeći isplatu zarada.

"Vlasnik Boksita, Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC) nam, uz julsku i avgustovsku zaradu, duguje i tri plate od prošlog ljeta, regrese, zimnice i jubilarne nagrade. Ukupna dugovanja po radniku u prosjeku su od 3.500 do 4.000 eura", rekao je Bojanović.

U Boksitima se proizvodi na dva površinska kopa, dok su zaposleni Građevinskog sektora, nakon završetka radova na tunelu u Morači, već nekoliko mjeseci bez posla

"Ukoliko uprava Rudnika boksita ne ispoštuje naše zahtjeve, prinuđeni smo da počnemo generalni štrajk, jer nemamo od čega da preživljavamo", rekao je Bojanović.

On je podsjetio da bi od naplate duga od mađarske kompanije MAL, za sada jedinog kupca nikšićke rude, mogle biti isplaćene obje tražene zarade za svih 314 zaposlenih u Boksitima.

Prema njegovim riječima, zaposleni su davali punu podršku novom Odboru direktora Boksita, ali su prinuđeni da povuku prvi korak u odbrani svog osnovnog prava na zaradu.

Bojanović je podsjetio i na ranije obećanje poslovodstva da će obezbjeđivati kontinuiranu proizvodnju i zarade, koje su prema potpisanom ugovorom, trebale biti isplaćivane do 15. u mjesecu što nije ispoštovano.

U Boksitima se proizvodi na dva površinska kopa, dok su zaposleni Građevinskog sektora, nakon završetka radova na tunelu u Morači, već nekoliko mjeseci bez posla.

Štrajk ne doprinosi rješavanju problema

Najavljeni generalni štrajk radnika nikšićkih Rudnika boksita ne bi doprinio rješavanju problema u preduzeću, već bi vodio njihovom daljem ukrupnjavanju, ocijenila je uprava kompanije.

Menadžment, kako je saopšteno, nastoji da obezbijedi novac za isplatu dvije zaostale zarade iz ove godine naplatom potraživanja od dužnika, ali zbog ukupne privredne situacije trenutno nije moguće precizirati datum isplate.

"Kako nepovoljna ekonomska situacija usložnjava uslove poslovanja, tako se i organizacija proizvodnje i isplata zarada u Boksitima obavlja u znatno otežanim okolnostima", navodi se u saopštenju poslovodstva nikšićke kompanije.

Bonus video: