Nova dilema ministra Lompara: Autoput Bar-Boljari ili brza cesta?

Ministar Lompar kaže da će država troška za nove analize biti pošteđena i da će pare za to dati Evropska Investiona Banka
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2011. 17:16h

Gradnja autoputa Bar-Boljani nikada nije bila neizvjesnija.

Kako država nije uspjela da obezbjedi novac ni od Grka ni od Hrvata, a i Kinezi su odustali od ulaganja u tu investiciju, Vlada se okrenula Evropskoj Investicionoj Banci koja će angažovati konsultatna koji će da procjeni da li će se u zemlji graditi autoput ili neka brza cesta, javlja televizija Vijesti.

Ministar saobraćaja i telekomunikacija Andrija Lompar kaže da će država troška za nove analize biti pošteđena i da će pare za to dati Evropska Investiona Banka.

"U novinama će se ovih dana pojaviti tender za konsultatna koji će imati zadatak da ispita da li je to ta trasa odnosno najbolji i najekonomičniji pravac za gradnju autoputa, da utvrdi da li je to taj standard autoputa ili neki drugi jer nismo ni mi bili bez dileme kada smo se odlučivali za standard. Moguće je i da brza cesta ili magistralni put može zadovoljiti naša prvobitna očekivanja,", kazao je on.

Ministar kaže da bi do proljeća naredne godine trebali bi da saznamo da li će se i što graditi i da je EIB spreman da uložio pola novca.

U startu je procjenjeno da bi izgradnja trebala da košta tri milijarde eura i da bi ostatak novca trebalo obezbjediti kroz privatno javna partnerstva.

Iako su do sada konsultovali mnoge stručnjake konsultant EIB-a će procijeniti i koja je finansijska forma najbolja.

Bonus video: