Poljaci u Šuplju stijenu uložili 25 miliona

Dokapitalizacija Gradir Montenegra je uvela državnu firmu iz Pojske, ZGH Boleslav, ucrnogorski rudarski sistem.
142 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 19:03h

Poljska kompanija ZGH Boleslav, koja je 100 odsto u vlasništvu te države, do sada je uložila 25 miliona eura u razvoj poslovanja rudnika Šuplja stijena a najavljeno je otvaranje i topionice olova u Nikšiću, čime će se otvoriti nova radna mjesta, kazao je vlasnik firme Uniprom Veselin Pejović, koji je Poljacima prodao 51 odsto akcija firme Gradir Montenegro, u okviru koje i posluje taj pljevaljski rudnik.

Pejović nije precizirao za koliko je prodao većinski paket akcija Poljacima, dodajući da se za Gradir Montenegro interesovalo mnogo investitora.

" Pregovori sa Poljacima trajali su godinu dana i uspješno su završeni", diplomatski je odgovorio Pejović, dodajući da je firma dokapitalizovana, zahvaljujući čemu su ispunjene obaveze prema dobavljačima, a jedan dio novca je vraćen bankama po osnovu ranijih investicija.

Pejović je kazao da je ZGH izabran i zbog toga što je državna, a ne privatna firma sa visokim standardima, „iz srca Evrope”.

Predsjednik Odbora direktora Gradira Andrej Šari kazao je da su investitori veoma zadovoljni te da je ostvarena investicija zbog koje su zadovoljne sve strane u poslu. Objašnjavajući odluku da ulože u pljevaljski rudnik, Šari je kazao da su zahvaljujući tome otplatili određene kredite koji su već bili uzeti i kupili novu opremu koja treba da se instalira i koristi u radu rudnika.

On je zadovoljan, kako je kazao, entuzijazmom domaćih radnika koji su spremni da rade i obećao da će biti otvoreno još radnih mjesta.

" Sada proizvodimo hiljadu tona koncentrata mjesečno, a plan je da se u narednih nekoliko mjeseci ta cifra duplira. Zahvaljujući investicijama i novoj opremi, planiramo da za godinu dana ta cifra bude još veća", rekao je Šari.

Poljaci najavili i otvaranje topionice olova u Nikšiću, kao i dupliranje proizvodnje u rudniku sa sadašnjih hiljadu tona koncentrata mjesečno

Poljski ambasador u Podgorici Jaroslav Lindenberg ocijenio je da su politički odnosi između dvije zemlje i dalje ispred ekonomskih, iako postoji prostor da se taj odnos promijeni. On smatra da je posao Uniproma i ZGH-a od obostrane koristi.

"Poljska će dobiti potrebne rude obojenih metala, a Crna Gora će imati koristi od poljskog novca i iskustva iz sektora rudarstva", dodao je Lindenberg.

Rudnik cinka i olova Šuplja stijena nalazi se 35 km sjeverozapadno od Pljevalja. Rudnik je od 2006. godine u rukama firme Gradir Montenegro, koji ima koncesiju na 20 godina. ZGH je dokapitalizovao Gradir Montenegro 12. jula ove godine.

Bonus video: