Poslanici ne znaju kako je teško dati otkaz

U Uniji poslodavaca smatramo da odlaganje usvajanja izmjena Zakona o radu ide na štetu i zaposlenih i poslodavaca
0 komentar(a)
odbor za ustavna pitanja, Foto: Arhiva Vijesti
odbor za ustavna pitanja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.09.2011. 17:30h

Odluka Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo da ne podrži predlog izmjena i dopuna Zakona o radu, posljedica je nerazumijevanja instituta otkaza ugovora o radu i rješenja koja su sadržana u Konvenciji Međunarodne organizacije rada br. 158 o prestanku radnog odnosa na inicijativu poslodavca, navedeno je u saopštenju Unije poslodavaca Crne Gore.

Odbor za ustavna pitanja proglasio je u ponedjeljak neustavnim izmjene Zakona o radu, jer su za njega glasali samo predstavnici DPS-a, protiv je bio član Nove, a uzdržani SDP-a i SNP-a.

U Uniji poslodavaca smatramo da odlaganje usvajanja izmjena Zakona o radu ide na štetu i zaposlenih i poslodavaca.

Predloženi zakonski tekst je rezultat kompromisa sva tri socijalna partnera, jer su u postupku njegove izrade sve strane morale da odustanu od nekih svojih eksplicitnih zahtjeva sa kojima su istupili na početku pregovora. Unija poslodavaca je prihvatila ograničenje ugovora o radu na određeno vrijeme uz istovremeno definisanje fleksibilnije procedure otkaza ugovora o radu od strane poslodavca, kada za to postoji opravdan razlog, odnosno krivica zaposlenog.

Traže sjednicu Savjeta

Smatramo da je sporna odredba u potpunosti usaglašena sa Konvencijom MOR-a, br. 158, jer zaposlenom pruža mogućnost da se izjasni o razlozima za otkaz ugovora o radu i navede okolnosti od značaja za donošenje konačne odluke od strane poslodavca.

Poslodavac nakon razmatranja navoda zaposlenog odnosi konačnu odluku, a u slučaju da ostane pri otkazu ugovora o radu, zaposleni može ostvariti zaštitu svojih prava sudskim putem ili kod Agencije za mirno rješavanje radnih sporova - objašnjavaju iz Unije poslodavaca.

Zbog novonastale situacije UPCG će zahtijevati hitnu sjednicu Socijalnog savjeta Crne Gore radi razmatranja spornih pitanja.

Protiv ovih izmjena zakona su Unija slobodnih sindikata i Savez sindikata, jer smatraju da su pojedine odredbe mijenjane nakon postignutog dogovora.

Protiv ovih izmjena zakona su Unija slobodnih sindikata i Savez sindikata, jer smatraju da su pojedine odredbe mijenjane nakon postignutog dogovora, pa poslodavac može dati zaposlenom otkaz bez objašnjenja i razloga.

Amandmansko djelovanje na predložene izmjene najavljeno je iz opozicije i SDP-a.

Premijer Igor Lukšić je na Miločerskom razvojnom forumu kazao da tržište rada mora da bude fleksibilno, i da mu nije jasna odluka Odbora za ustavna pitanja da ne podrži predložene izmjene Zakona o radu.

Bonus video: