Nema nedodirljivih, u Budvi se porez plaća redovno

“Od naplate poreskih obaveza, po osnovu svih vrsta poreza i doprinosa, tokom prošle godine na području Budve je inkasirano 43 miliona eura"
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 20:02h

Direktor filijale Poreske uprave u Budvi Branimir Nikčević kazao je da je „Budva možda urednija nego bilo koji grad u Crnoj Gori što se tiče evidentiranja prometa“, te da “nema nedodirljivih, odnosno da su svi obavezni da uredno izvršavaju obaveze”.

“Od naplate poreskih obaveza, po osnovu svih vrsta poreza i doprinosa, tokom prošle godine na području Budve je inkasirano 43 miliona eura - tri miliona eura manje nego 2009.”, istakao je Nikčević, odbacujući tezu da je “iz Budve više inkasirano nego iz Podgorice ili Nikšića”.

Podgorici naplaćeni oko 300 miliona

Nikčević je kazao da je tokom prošle godine, po osnovu poreskih obaveza, u Podgorici naplaćeno oko 300 miliona eura, a u Nikšiću čak 82 miliona.

“Rezultat manje naplate u Budvi tokom prošle godine u odnosu na 2009. nije zbog lošijeg rada Poreske uprave, nego se to, prije svega, odnosi na manju naplatu poreza na dobit, jer su ukinute akontacije plaćanja poreza na dobit izmjenama zakona. Takođe, manja naplata ovog poreza je i zbog manje privredne aktivnosti tokom prethodne godine. U opštini Budva manje se gradi, manje se i prodaje, manje ima investitora, pa je sigurno to jedan od rezultata manje naplate poreza na dobit”, kazao je Nikčević.

U Podgorici naplaćeno oko 300 miliona eura, a u Nikšiću čak 82 miliona

Manje u odnosu na prethodnu godinu je, kazao je on, naplaćeno poreza od nepokrentosti, jer je od njega 50 odsto u protekloj godini išlo direktno budžetu Opštine Budva, a 30 odsto kroz egalizacioni fond.

“Jedan od razloga je sigurno i manji promet nekretnina i to što sve više pravnih, rijetko fizičkih lica, koji prodaju novoizgrađene građevinske objete. Oni su PDV obveznici, a ako je neko PDV obveznik, on po zakonui ne plaća tri odsto poreza na promet nepokretnosti”, kazao je Nikčević.

Naplaćeno oko 11 miliona doprinosa za PIO

Dodao je da je iz Budve naplaćeno oko 11 miliona doprinosa za PIO, te sedam miliona doprinosa Fondu zdravstva.

Nikčević je naglasio da je zabilježena uredna evidencija prometa na cijelom području Budve.

Uredna evidencija prometa na cijelom području Budve

“Desi se da neko nekada ne izda račun, ali svi veći ugostiteljski objekti, kojih ima više od 60, evidentiraju promet od dvije do deset, neki i do 20 hiljada eura. Bilo ko da dođe sa strane može da uporedi podatke i vidi da se u Budvi urednije evidentira promet nego u drugim mjestima. Bilo je nekih slučajeva, manjih, koji imaju 100 do 200 eura realni promet. Ne možemo zatvoriti objekat nekome ko možda nije kucao jedan račun. Kada bi krenuli, desilo bi se da u jednom danu zatvorimo 50 objekata. U najvećem dijelu se i više 90 odsto prometa evidentiralo u Budvi”, kazao je Nikčević.

Hotel „Avala” pod kontrolom

Upitan da li su poreski inspektori kontrolisali „Avalu“, Nikčević je naveo da je “posljednja kontrola kompanije „Bepler & Džejkobson“, koja upravlja tim hotelom, bila prije dva mjeseca.

“Inače, u kontinuitetu posljednje dvije - tri godine mjesečno se kontroliše da li oni tačno obračunavaju poreske obaveze. Koliko mi je poznato, posljednjih mjeseci oni redovno uplaćuju poreze na doprinose i na zaposlene radnike. Ostalo je sporno još oko 15.000 eura za ’Avalu’”, kazao je Nikčević.

Za Dinovu noć 130.000 eura

Za Dina Merlina u “Top Hillu” kucano je 130.000 eura računa.

Poreski inspektori redovno kontrolišu, kako je istakao Nikčević, i sve popularne budvanske lokale, noćne klubove i diskoteke, te tvrdi da niko nije povlašćen.

“Primjera radi, u diskoteci ’Top Hill’ prošle godine u avgustu mjesecu je 600.000 eura kucano na kasi, što znači svakog dana po 20.000 eura. Međutim, ovog ljeta, kada je bio koncert Dina Merlina, 15 kolega inspektora bilo je u kontroli i tu noć je 130.000 evidentirano preko poreske kase. U popularnoj diskoteci ’Trocadero’ makar deset do 20 puta inspekcija je bila u kontroli, a u većini ostalih objekata od 15 do 20 puta. Što se tiče sezone, nikada se nije urednije evidentirao promet u Budvi nego ove”, tvrdi Nikčević.

Galerija

Bonus video: