Lukšić u Miločeru: Tržište rada mora biti fleksibilno

Premijer je naglasio da tržište rada u Crnoj Gori mora biti dinamično jer je to jedini način da se nezaposlenost ubrzano smanjuje
0 komentar(a)
luksic, Foto: Savo Prelević
luksic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.09.2011. 17:30h

Svjetskoj ekonomiji sada prijeti nova kriza, kriza identiteta države u ekonomskom smislu, fiskalna i kriza duga. Crna Gora kao mala ekonomija, u svakom slučaju, je situaciji da te stvari posmatra i da vidimo jesmo li u prethodnom periodu uradili ono što je bilo moguće, kao i da li u budućem periodu možemo preventivno djelovati, ocijenio je juče na Miločerskom razvojnom forumu ekonomista regiona predsjednik Vlade Crne Gore dr Igor Lukšić tokom predavanja na temu „Kako dalje na putu ka EU?“.

"U ovom trenutku mogu se identifikovati tri procesa u okviru globalne ekonomije. Jedan je naše neposredno okruženje Evropska unija, koja se suočava sa potrebom da obezbijedi odgovor na fiskalne probleme i strukturu sadržava evropskih ekonomija, što je euro, zapravo, samo izbaciona površinu", dodao je Lukšić.

Svjetskoj ekonomiji sada prijeti nova kriza, kriza identiteta države u ekonomskom smislu, fiskalna i kriza duga

On je istakao da na jedinstvenu evropsku valutu nikada „nije doživljavao kao preblem već je euro bio zapravo pomoć Crnoj Gori, kada je uveden, da se suočimo sa svim suštinskim problemima naše ekonomije“.

"I danas euro pokazuje koji su to strukturni problemi u pojedinim zemljama EU", naveo je Lukšić.

Nužno obezbijediti fiskalnu stabilnost

Kao drugi proces, koji je očigledan, jeste problem SAD-a.

"Treće, zemlje u razvoju one najdinamičnije u dugom roku ne mogu postizati pristojan nivo globalnog ekonomskog rasta...Globalna dešavanja sasvim izvjesno imaće svoje reperkusije i na Crnu Goru. Kako jedna mala zemlja (kao naša) da se u tom smislu postavi, ako ona u suštini nema posebne mehanizme da se izoluje, niti trebe da se izoluje", dodao je Lukšić.

On smatra da je u Crnoj Gori nužno obezbijedkiti fiskalnu i finansijsku stabilnost.

"To je nužna pretpostavka jer e danas vrlo važna vijest ako neka zemlja popravi kreditni rejting, ne u smislu ocjene, koliko makar ekonomskog ambijenta. Iako je ovogodišnji budžetski deficit od oko tri odsto pristojan u odnosu na mnoge druge zemlje to se mora dodatno korigovati u naredne 1-2-3 godine. Naredne tri godine javni dug treba da bude smanjen sa nivou od 44-45 odsto (u BDP-u) ispod 40 odsto", kazao je Lukšić.

Potrebno tražiti novu ulogu države u ekonomiji

Druga politika koja je suštinski važna za Crnu Goru su strukturne refirme.

"Mislim na penzijsku reformu koju smo sproveli i na tržište rada. Primijetio sam da jedan skupštinski odbor Predloženi zakon o radu ili pojedine njegove odredbe neustavne. Ne znam šta je obrazloženje za tako nešto, ali moramo shvatiti da bez dinamičkog tržišta rada i suočavanja sa demografskim trendovima, jer naše stanovništvo stari, znači ili ćemo produžavati radni vijek ili ćemo se oslanjati na zapošljavanje iz regionu. Vrlo vjerovatno, kombinacijom to dvoje", naveo je Lukšić.

On je naglasio da tržište rada u Crnoj Gori mora biti fleksibilno i dinamično jer je to jedini način da se nezaposlenost ubrzano smanjuje iako nije, kako je rekao, registrovana na tako visokom nivou kao u drugim zemljama.

Tržište rada u Crnoj Gori mora biti fleksibilno i dinamično jer je to jedini način da se nezaposlenost ubrzano smanjuje

"Treći važan nivo je unaprjeđenje poslovnog ambijenta. Te tri politike država mora voditi da bi se na odgovarajući način način nosila sa krizom, ili ekonomskim prilikama koje će biti prisutne i narednih godina",rekao je Lukšić.

U narednom periodu, kako je ocijenio premijer, biće potrebno tražiti novu ulogu države u ekonomiji, dok će “naglasak biti na preduzetništvu koje jedino može obezbijediti dugoročni rast, a socijalne tenzije i disproporcije učiniti manjim”.

Bonus video: