Bivši radnici Prerade zamrznuli proteste za 12 dana

Bivši radnici Prerade su odlučili da organizuju protestne šetnje zbog nemogućnosti naplate dvije pravosnažne presude od oko 650.000 eura
81 pregleda 0 komentar(a)
Prerada, šetnja, Foto: Savo Prelević
Prerada, šetnja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.09.2011. 11:23h

Bivši radnici Prerade podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP) nakon razgovora sa predstavnicima Ministarstva ekonomije i uprave fabrike, odlučili su da na 12 dana obustave protestne šetnje.

Rukovodstvo nevladine organizacije (NVO) Prerada je razgovaralo sa sekretarom Ministrastva ekonomije Igorom Noveljićem, pomoćnikom ministra ekonomije, Draganom Kujovićem i članom Borda direktora KAP-a Nebojšom Dožićem.

"Na molbu Noveljića odlučili smo da zamrznemo proteste na 12 dana. Plašim se da neće doći do isplata, ali napraviće se organizacija da idemo dalje poslije ovog roka, ali kako i na koji način bićete upoznati", rekao je predstavnik Sindikata Prerade Miodrag Pavićević na protestnom skupu ispred Vlade.

Zbog pravosnažnih presuda bivši radnici su blokirali račun Prerade aluminijuma prije skoro godinu, ali to nije imalo efekta jer uprava KAP-a i Prerade izbjegava promet novca preko tog računa

Bivši radnici Prerade su odlučili da organizuju protestne šetnje zbog nemogućnosti naplate dvije pravosnažne presude od oko 650.000 eura.

Oni su apelovali na Vladu da utiče na većinskog vlasnika da radnicima isplati novac koji sa doprinosima iznosi skoro milion eura.

Predstavnici radnika su dobili obećanje uprave KAP-a da će zaposlenima isplatiti novac po osnovu zarada i pravosnažnih presuda, ukoliko Vlada, kao njihov partner, dozvoli poslovodstvu kompanije da se zaduži.

Vlada im je dozvolila da se zaduže ali pravosnažne sudske presude nijesu ispoštovane.

Zbog pravosnažnih presuda bivši radnici su blokirali račun Prerade aluminijuma prije skoro godinu, ali to nije imalo efekta jer uprava KAP-a i Prerade izbjegava promet novca preko tog računa.

Posljednji put je to urađeno nedavno, kada su radnicima koji su ostali da rade u ovom pogonu, zbog blokade, isplatili zarade mimo tog računa.

Bonus video: