U Kotoru planiraju da izgrade hotele sa 7.000 ležaja

Izgradnja turističkih kapaciteta planira se i u naseljima Ljuta i Kamp i na lokaciji Raškov brijeg
0 komentar(a)
Kotorska svakodnevnica, Kotor, Foto: Anto Baković
Kotorska svakodnevnica, Kotor, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 13.09.2011. 11:04h

Na području Opštine Kotor planirana je izgradnja turističkih kapaciteta visoke kategorije sa sedam hiljada novih ležajeva.

Tako barem piše u radnoj verziji prostorno-urbanističkog plana grada, koji je u ponedjeljak predstavljen na okruglom stolu u palati Bizanti.

U planu se navodi da su turistički kapaciteti planirani u Bigovi, Glavatičićima, Krimovicama, na rtu Trašte, Trstenom i na Jazu.

Predstavnik obrađivača plana, nikšićkog preduzeća AG Info plan, Biljana Jovanović, kazala je da dokumentacija predviđa izgradnju hotela apartmanskog tipa na Vrmcu i stambeno-turističkog naselja u Kavču i Radanovićima.

“U blizini naselja Ukropci planirana je izgradnja objekta Zavoda za izvršenje krivičnih postupaka, a na to područje će se izmjestiti Psihijatrijska bolnica koja se nalazi u Dobroti“, rekla je Jovanović.

Ona je dodala da je u zaleđu Risanskog zaliva, na Krivošijama, planirana izgradnja malih odmarališta i etno sela sa ciljem da se zadrži lokalno stanovništvo, dok će uz magistralu Lipci-Žabljak biti poslovno-komercijalni objekti.

“Postoji i urbanistički projekat turističkih kapaciteta u Gornjem Stolivu, a na polju razvoja zdravstvenog turizma radiće se na Prčanju“, rekla je Jovanović.

Ona je objasnila da je planom omogućena revitalizacija sela i poljoprivrednih proizvoda sa akcentom na organskoj proizvodnji.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici stručnih institucija, javnih preduzeća i ustanova i odbornici lokalnog parlamenta.

Njih je zanimalo da li je obrađivač imao na raspolaganju razvoj Opštine Kotor i da li su površine iznijete u Nacrtu plana provjerene na terenu.

Takođe ih je interesovalo u kojoj mjeri je ispoštovan plan razvoja opštine i da li je obrađivač plana imao uvid u objekte nelegalne gradnje.

Neki od učesnika okruglog stola su zaključili da plan nije postavljen na dobrim osnovama i da se oblastima poput obnovljivih izvora energije, socijalne politike, kulture, zdravstva, nauke i održivog transporta nije posvetila dovoljna pažnja.

Bonus video: