Radnici Autoprevoznog gube strpljenje, moguć i štrajk glađu

Bivši radnici nekadašnjeg Autoprevoznog, njih blizu stotinu, traže isplatu po 250 eura po godini radnog staža, koliko je prije dvije godine dobilo njihovih 35 kolega
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2011. 13:51h

I nakon nove "runde pregovora" bivših radnika nikšićkog Autoprevoznog preduzeća i predstavnika Vlade, Opštine Nikšić, Saveza Sindikata Crne Gore (SSCG) i uprave Tehnobaze, koja je trajala skoro tri sata, rezultat je isti – svi imaju sluha za njihove probleme ali niko nema novca.

Zbog toga su radnici odlučili da od utorka svakodnevno protestuju ispred prostorija SSCG, a ne garantuju da se ubrzo neće odlučiti i na štrajk glađu.

"Zaista više nemamo strpljenja jer ovo traje u nedogled. Već četiri mjeseca od kada štrajkujemo i tražimo samo ono što je dobilo i naših 35 kolega i nikako da nam izađu u susret. Sigurno nećemo odustati od naših zahtjeva i pozivam sve bivše radnike Autoprevoznog da dođu ispre prostorija SSCG i da nam se pridruže. Razumjećemo samo one kolege koji zbog bolesti ne budu mogli da dođu“, kazao je nakon sastanka predstavnik radnika Milosav Đikanović.

On i dvojica kolega pregovarali su sa predsjednikom Opštine Nikšić Nebojšom Radojičićem, generalnim sekretarom SSCG Zoranom Masoničićem, izvršnim direktorom Tehnobaze Radojicom Lazovićem i predstavnicima ministarstava rada i socijalnog staranja, finansija i saobraćaja i pomorstva, dok su njihove kolege strpljivo čekale ispred Opštine nadajući se da će ovoga puta vijesti biti povoljnije.

"Opet nijesmo dobili odgovore koji nam mogu uliti nadu da će nam neko pomoći. Predstavnici ministara obavijestiće nadležne o sastanku a sa njima će razgovarati predsjednik Opštine i SSCG. Opet ova priča ide u nedogled bez odgovara na pitanje kad i kako. Mi idemo dalje. Borimo se za svoja prava i nećemo se micati ispred prostorija SSCG a počećemo i štrajk glađu”, kazala je predstavnica radnika Vinka Bojović.

Bivši radnici nekadašnjeg Autoprevoznog, njih blizu stotinu, traže isplatu po 250 eura po godini radnog staža, koliko je prije dvije godine dobilo njihovih 35 kolega. Kada je Autoprevozno 2006 otišlo pod stečaj, a zatim transformisano u Tehnobazu, radnici su poslati na Biro rada i svima je isplaćeno po 1.926 eura.

Njih 35 koji su štrajkovali ispred Vlade dobilo je i dodatni novac - po 250 eura po godini staža. To isto traže i ostali bivši radnici.

Cijelo ljeto su po četvorica radnika svakog radnog dana štrajkovala od 10 do 12 sati u jednoj od prostorija SSCG u Podgorici.

Galerija

Bonus video: