Za deset dana srušiće podgoričku Mljekaru

Jedan od razloga protesta i činjenica da je aparatura iz "Mljekare" već počela da se iznosi
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2011. 13:32h

Petnaestak radnika podgoričke Mljekare protestovalo je ispred prostorija preduzeća, zahtijevajući od nadležnih da im ispune tražene zahtjeve.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Mljekare Mato Laković kazao je da radnici, između ostalog, zahtijevaju da im se isplate lični dohoci i izvrši uplata doprinosa za povezivanje radnog staža.

Zbog nepovezivnja radnog staža radnici ne mogu da ostvare pravo na penziju

On tvrdi da je notorna neistina da su svi radnici primili lične dohotke kao što se može čuti u medijima, te da 93 radnika nije primilo zaostale regrese, a preko 120 nije dobilo zaostale plate iz 2005. godine.

Zbog nepovezivnja radnog staža, kako je rekao, radnici ne mogu da ostvare pravo na penziju, nego im se daju takozvane privremene penzije.

"Tražimo i isplatu sredstava po osnovu socijalnog programa, regres, kao i da sud riješi status pedeset nezakonito otpuštenih radnika. Protestujemo i zbog otuđenja i uništenja naše imovine iako sudski spor nije završen", kazao je Laković.

Protest radnka ispred Mljekare

Prema njegovim riječima, otpremnine koje su radnici "izdejstvovali" ranijim protestima ne mogu se računati u socijalni program.

"Ako je jedna organizacija u Crnoj Gori dobila socijalni program, onda to sljeduje i sve radnike u državi. U kolektivnom ugovoru se pravi socijalni program. Mi ga nijesmo imali, ali smo ga dobili protestujući", kazao je Laković.

Aparatura iz mljekare se već iznosi

On je rekao da jedan od razloga protesta i činjenica da je aparatura iz Mljekare već počela da se iznosi, iako su se radnici potajno nadali da državni organi neće reagovati dok se ne riješe tužbe koje su u toku.

"Za pet ili deset dana će srušiti zgradu Mljekare, a ne rješavaju se osnovna pitanja. Poseban žal nosimo na državnog tužioca Ranku Čarapić i predsjednika Privrednog suda Dragana Rakočevića, jer su dozvolili da se uništi fabrika koja je mnogo vrijedjela", smatra Laković.

Naredni protesti će, kako je istakao, biti organizovani ispred ambasada zemalja, "koje poštuju i sprovode Zakone"

Ističući da je fabrika, sa aparaturom prodata za 3. 200.000, iako joj je stvarna vrijednost nekoliko miliona eura, Laković je naglasio da će se nakon što se završe svi sudski procesi, obratiti Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Naredni protesti će, kako je istakao, biti organizovani ispred ambasada zemalja, "koje poštuju i sprovode Zakone".

Galerija

Bonus video: