Rudnik uglja kaže da ne mora da rješava stambene probleme penzionera

I laiku je jasno da ’može’ne znači ’mora’, pa to nazovi pravo bivši zaposleni mogu ostvariti samo u slučaju dobre volje vlasnika
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2011. 16:27h

Biznis planom za ovu godinu i planom za rješavanje stambenih potreba zaposlenih nije opredijeljen novac za rješavanje stambenih pitanja penzionera, nekadašnjih radnika Rudnika uglja, saopšteno je iz najveće pljevaljske kompanije.

U reagovanju na najavu penzionera Rudnika uglja, koji su otišli u mirovinu bez riješenog stambenog pitanja, da će od danas početi sa dvočasovnim protestima, iz Rudnika poručuju da su “pritisci bilo kakve vrste apsurdni, jer preduzeće nema zakonsku obavezu da rješava stambene potrebe penzionera”.

„Pravilnikom o rješavanju stambenih potreba zaposlenih izričito je rečeno da Društvo može riješiti stambenu potrebu zaposlenom koji odlazi u penziju, a nema adekvatno riješeno stambeno pitanje, pod uslovima da ima u ovom Društvu najmanje 25 godina radnog staža i da je podnio zahtjev za rješavanje stambenog pitanja prije odlaska u penziju.

Zlonamjernim i nestručnim tumačenjem ove odredbe pravni zastupnici zaposlenih pokušavaju, kao i mnogo puta do sada, lov u mutnom, iz koga obično samo oni izađu kao dobitnici. I laiku je jasno da ako stoji ’može’, to ne znači ’mora’, pa to nazovi pravo bivši zaposleni mogu ostvariti samo u slučaju da za to postoji dobra volja vlasnika kapitala i da su za to obezbijeđena odgovarajuća sredstva“, navodi se u reagovanju Informativne agencije Rudnika uglja.

U toj kompaniji ističu da “ni sindikalne organizacije Rudnika uglja ne gledaju blagonaklono na ovakve vrste pritisaka i protesta, jer se radi o penzionisanim radnicima koji stambeno pitanje mogu ostvarivati u okviru organizacije penzionera i što veliki broj sadašnjih radnika nema na adekvatan način riješeno stambeno pitanje”.

Niko nije penzionisan protiv volje

„Tokom 2010. godine, više od 180 zaposlenih u Rudniku uglja je ostvarilo pravo na penzionisanje pod povoljnijim uslovima, uz isplatu značajnog iznosa otpremnine. Odluke o odobravanju prijevremenog penzionisanja donijete su isključivo na zahtjev zaposlenih. Znači, u svakom pojedinačnom slučaju je postojao zahtjev-molba da se odobri prijevremeni odlazak u penziju, uz isplatu otpremnine.

Činjenica je da su neki zaposleni prije penzionisanja postavljali i pitanje rješavanja stambenih potreba, ali niko od njih nije penzionisan mimo svoje volje, niti je ikome od njih obećano nešto više nego što je to predviđeno važećim aktima“, navodi se na kraju reagovanja Rudnika uglja.

Devedesetak penzionera Rudnika uglja će od ponedjeljka početi sa svakodnevnim protestima ispred upravne zgrade preduzeća, jer im rukovodstvo nije ispunilo zahtjeve i riješilo stambena pitanja, iako im je, kako tvrde, to obećano prije nego što su pošli u mirovinu.

Oni su kazali da će se svakodnevno, od deset do 12 časova okupljati ispred upravne zgrade preduzeća, a protesti će, kako su najavili, trajati sve dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Bonus video: