Manjinski akcionari PKB: Hoće sve da prodaju i ostave nas bez posla

U namjeri da zaštite svoje interese, manjinski akcionari, njih oko 300, koji imaju nešto više od 20 odsto akcijskog kapitala, osnovali su NVO
244 pregleda 0 komentar(a)
PKB, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
PKB, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.09.2011. 16:27h

Manjinski akcionari Trgovačkog preduzeća „PKB Herceg Novi AD Zelenika“, koje je od 2004. godine u većinskom vlasništvu „Panto marketa“, uvjereni da je namjera većinskog vlasnika da rasproda imovinu njihove firme, a njih ostavi bez posla, traže od državnih organa da reaguju i ispitaju poslovanje PKB i “Panto grupe”.

To su novinarima predočili njihovi predstavnici Mirko Bulajić, Aleksandar Milović, Petar Dabović i Periša Bošković.

Trgovačko preduzeće “PKB Zelenika”, pod patronatom istoimenog velikog beogradskog kombinata, osnovano je još 1963. godine i sve donedavno uspješno je poslovalo, opstajući na tržištu uprkos krizama koje su ga potresale.

"Panto market" preuzeo većinski paket

Od 2004. godine većinski paket akcija preuzela je kompanija “Panto market”, vlasnika Panta Vučurovića, i tada počinju problemi firme. Prije sedam godina bilo je zaposleno 320 radnika, a danas samo 78, koji mjesečno primaju po 210 eura.

U namjeri da zaštite svoje interese, manjinski akcionari, njih oko 300, koji imaju nešto više od 20 odsto akcijskog kapitala, osnovali su NVO.

Prema tvrdnji malih akcionara, na posljednjoj skupštini društva većinski vlasnik je obznanio namjeru da proda ogromnu imovinu preduzeća – atraktivno zemljište i maloprodajne objekte u hercegnovskoj opštini na Toploj (robna kuća “Novljanka”), Kumboru, Nemiloj, Zelenici, Baošićima, Bijeloj, Kamenarima i Zelenici, kao i u Budvi i Bijelom Polju.

Traže vanredu skupštinu akcionara

Ta odluka je, kazao je Mirko Bulajić, predsjednik NVO “Udruženje manjinskih akcionara AD PKB”, izglasana protivzakonito, “jer je za nju glasao i Panto Vučurović, iako po Zakonu o privrednim preduzećima nije imao pravo, jer je riječ o sukobu interesa”.

U strahu da će firma ostati bez imovine, a radnici bez posla, mali akcionari traže vanrednu skupštinu akcionara na kojoj bi se raspravljalo o “nezakonitom raspolaganju njihovom imovinom, što godinama radi većinski vlasnik”, zatim o raspodjeli dividende koja nije podijeljena od 2008. godine. Te godine je skupština akcionara donijela odluku da se 260 hiljada eura dividende podijeli akcionarima, ali odluka nikada nije realizovana.

Traže i da se na dnevni red stavi pitanje raspodjele dohotka

Traže i da se na dnevni red stavi pitanje raspodjele dohotka za koji misle da bi trebalo da se podijeli u srazmjeri 40 odsto za tekuće poslovanje, a 60 odsto kao dividenda.

Traže i da se poništi odluka o davanju u zakup maloprodajnih objekata PKB “Panto marketu”, jer, kako je pojašnjeno, “ne plaća zakup”.

I memorandum o razumijevanju povjerilaca sa “Panto grupom”, za čiju izradu je, protiv volje radnika, PKB platio 56.000 eura beogradskoj firmi “Ekoinvest” , trebalo bi, prema predlogu manjinskih akcionara, da se nađe na dnevnom redu vanredne skupštine akcionara.

Imovina vrijedi tri puta više od procijenjenog

Skupština bi trebalo da donese odluku o “fer procjeni imovine TO PKB”, jer, prema tvrdnji Bulajića, ona vrijedi bar tri puta više od procijenjenih 8,3 miliona eura. Tako bi i nominalna vrijednost akcija sa 11 eura “skočila” na 50 eura.

Jedan od ključnih zahtjeva, koji bi, smatraju manjinski akcionari, razriješio mnoge nedoumice

Jedan od ključnih zahtjeva, koji bi, smatraju manjinski akcionari, razriješio mnoge nedoumice, jeste da nadležni organi ispitaju kompletno poslovanje TP “PKB Herceg Novi AD Zelenika” od 2004. do 2011. godine, od kada je većinski vlasnik “Panto market”.

Većinski vlasnik za sada, tvrde, nije ispoštovao zahtjev manjinskih akcionara da se zakaže vanredna skupština sa tim dnevnim redom, već je za 2. oktobar zakazao skupštinu na kojoj želi da izmijeni statut i imenuje novi odbor direktora.

Manjinski akcionari imaju dokumentaciju kojom dokazuju da su gotovo svi objekti PKB, ogromne vrijednosti, pod hipotekom ili fiducijom, ali ne znaju ko je uzimao kredite i gdje su te pare završile, pa, kako je istakao jedan od akcionara, advokat Jovan Pejović, traže da se utvrdi da li je bilo konflikta interesa i kršenja Zakona o privrednim društvima.

“Gdje i kako su se ’izgubila’ 23 procenta”, pitaju manjinski akcionari

Saopšteno je i da je u projekat gradnje poslovno-stambenog objekta “Sole Mar” u centru Igala, TP PKB ušao je sa parcelom na kojoj je objekat izgrađen, i prema ugovoru trebalo je da dobije 35 odsto izgrađene površine.

Umjesto toga, firmi je pripalo samo 12 odsto.

“Gdje i kako su se ’izgubila’ 23 procenta”, pitaju manjinski akcionari.

Odbijen socijalni program

Socijalni program koji je sindikalna organizacija PKB dostavila većinskom vlasniku koji, između ostalog, rješava i pitanje otpremnine radnika koji budu proglašeni tehnološkim viškom, odbijen je.

Dosadašnji direktor PKB Josip Palaisa je u izvještaju skupštini akcionara konstatovao da “se nadao da će nakon što je ’Panto grupa’, maloprodajne objekte izdala u zakup firmi ’Mercator’ i PKB imati koristi, ali da je 2010. jedna od najgorih godina”.

On je kazao da nijesu plaćene obaveze PDV, doprinosi i obaveza po završnom računu, da nijesu isplaćene otpremnine za radnike koji su proglašeni tehnološkim viškom, da nijesu uplaćeni doprinosi za zaposlene i da im se duguje i šest zarada i dio regresa.

Vučurović: Suvišno je da pričam

Prema objašnjenju manjinskih akcionara, većinski vlasnik ne može da stavi hipoteku na imovinu TP “PKB Herceg Novi” i novac od na taj način dobijenog kredita iskoristi za poslovanje ili investiranje u drugu firmu.

“Ako je to rađeno, onda je to posao za specijalnog tužioca”, zaključili su akcionari. U izvještaju revizora nema podataka o hipotekama i gdje je oko 3,8 miliona eura od kredita. Manjinski akcionari smatraju i da je simptomatično da se posljednjih mjeseci nekoliko dugododišnjih direktora PKB povuklo ili je dobilo otkaze.

Novinarima je iz “Panto marketa” saopšteno “da je gospodin Vučurović na važnim sastancima u Podgorici i da ne može odgovoriti na optužbe manjinskih akcionara”. Vučurović je Radio Jadranu kazao “da je suvišno da priča o načinu rada manjinskih akcionara”.

Bonus video: