Veliki pad Crne Gore na listi konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma

Među zemljama bivše Jugoslavije, ispred Crne Gore je samo Slovenija, na 57. mjestu
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2011. 14:44h

Sudeći po ocjenama iz posljednjeg izvještaja Svjetskog ekonomskog foruma, crnogorska Vlada nije uspjela da pospješi konkurentnost ekonomije u periodu jake ekonomske i finansijske krize, pa smo na listi od 142 zemlje sa 42. pozicije pali na 60.

U kategoriji opštih ekonomskih uslova, Crna Gora je zauzela nešto bolju poziciju, 57, a po pojedinačnim stavkama najgore je kotiran makroekonomski ambijent (94. mjesto). Po razvoju infrastrukture smo 63-i, zdravstvu i osnovnom obrazovanju 59, a institucijama 42.

Po tehnološkoj spremnosti Crna Gora je na 53. mjestu, visokom obrazovanju na 48, efikasnosti tržišta rada 45, tržišta roba 39, dok je najbolje ocjene u toj kategoriji dobila po razvoju finansijskog tržišta i zauzela 35. mjesto

Ostali rangovi unutar te kategorije su znatno bolji, pa je po tehnološkoj spremnosti Crna Gora na 53. mjestu, visokom obrazovanju na 48, efikasnosti tržišta rada 45, tržišta roba 39, dok je najbolje ocjene u toj kategoriji dobila po razvoju finansijskog tržišta (banaka i ostalih finansijskih institucija) i zauzela 35. mjesto.

Prema istraživanju, najveći problemi za poslovanje u Crnoj Gori je i dalje nedostupno finansiranje (kreditiranje), što je navelo svako peto anketirano preduzeće, a slijede visoki porezi (12%), restriktivna regulativa tržišta rada (11,1%), nedovoljna infrastruktura (10,8%), spora birokratija (10,5%), ali i slaba radna etika radno sposobnog stanovništva, nekvalifikovana radna snaga, a u manjoj mjeri i korupcija, kriminal i prevare.

Među zemljama bivše Jugoslavije, ispred Crne Gore je samo Slovenija, na 57. mjestu

Među zemljama bivše Jugoslavije, ispred Crne Gore je samo Slovenija, na 57. mjestu, koja je takođe zabilježila veliki pad u odnosu na prošlu godinu, kada je bila 45. na listi. Hrvatska je 76, Makedonija 79, Srbija 95 a Bosna i Hercegovina na okruglom 100. mjestu.

Najkonkurentnija zemlja na svijetu i ove godine je, po Svjetskom ekonomskom forumu, Švajcarska, dok su Singapur i Švedska zamijenile mjesta, pa je Singapur napredovao sa 3. na 2. mjesto, a Švedska se spustila sa 2. na 3.

Finska je napredovala sa 7. mjesta na 4. i s te pozicije smijenila Sjedinjene Američke Države koje su pale na 5. mjesto.

Prema nalazima izvještaja, najgore zemlje za poslovanje trenutno su Čad, Haiti, Burundi, Angola i Jemen.

Bonus video: