Žabljak vrvi od turista: Odlažu svođenje bilansa ljetnje sezone

Direktor lokalne TO Boro Nikolić kaže da je kvalitetnoj posjeti u postsezoni doprinijelo lijepo vrijeme i ako se tako nastavi turista će biti još dugo
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2011. 14:28h

Više od 400 turista, koliko ih je registrovano u žabljačkim hotelima, auto kampovima i privatnom smještaju razlog su za zadovoljstvo i za odlaganje svođenja bilansa ljetnje turističke sezone.

Direktor lokalne TO Boro Nikolić kaže da je kvalitetnoj posjeti u postsezoni doprinijelo lijepo vrijeme i ako se tako nastavi turista će biti još dugo.

"Oko 85 posto registrovanih turista su stranci, Francuzi, Norvežani, Poljaci, Česi, Izraelci... Zahvaljujući stabilnoj vremenskoj situaciji dostupna im je sva turistička ponuda. Ovih dana oni su više orjentisani za planinarenje jer su septembarske temperature vazduha optimale za taj vid aktivnog odmora", kaže Nikolić.

A podaci govore da je tokom avgusta svakog dana kroz Žabljak prošlo oko 3.000 vozila.

"U avgustu je zabilježeno 26.000 noćenja što je broj za zadovoljstvo ali je tokom jula bilo turističke oseke zbog nestabilnog vremena. Treba dodati i makar još toliko neprijavljenih jer je u kontinuitetu bilo otvoreno na stotine vikendica. Nije zanemarljiv broj neprijavljenih kreveta u privatnom smještaju. U planini i pored puta svakodnevno su se mogli vidjeti šatori, vreće za spavanje ili kamp prikolice. Treba dodati ogroman broj tranzitnih putnika. Svako je svratio obišao Crno jezero ili makar napravio pauzu u nekom od kafića ili hotela. A podaci govore da je tokom avgusta svakog dana kroz Žabljak prošlo oko 3.000 vozila", , kaže Nikolić i dodaje da je knjiga posjetilaca u njihovom info punktu prepuna pohvala i afirmativnih komentara.

Nikolić napominje da nije bilo krize sa vodom i strujom i da je higijena u gradu i oko saobraćajnica bila besprekorna. Konačne bilanse turističke sezone on očekuje krajem septembra.

"Od oktobra, prema operativnom planu počinju pripreme za zimsku sezonu. Od hotelijera očekujem da blagovremeno dostave cjenovnike za zimu kako bi taj podatak bio na vrijeme dostupan ljubiteljima zimskog turizma. U planu su učešća na sajmovima gdje ćemo se potruditi da našu turističku ponudu kvalitetno predstavimo jer se Durmitor definitivno vratio na vrh planinskih turističkih centara u zemlji i šire", kazao je Nikolić.

Slabosti koje se do narednog ljeta moraju otkloniti

"To je prvenstveno pitanje mnogo većeg broja mjesta za parkiranje. Trenutno je parking prostor oskudan a gradnjom zaobilaznice centar grada će se rasteretiti samo od teretnih vozila. Malo ko sa putničkim vozilima proći će zaobilaznicom i propustiti da obiđe neku od nadaleko poznatih turističkih znamenitosti poput Crnog jezera", kazao je Nikolić.

Prilikom prezentacije turističke ponude na nekom od sajmova tokom jeseni pokazaće se interesovanje za turističku infrastrukturu Durmitora.

Hotel "Jezera" su već tri godine razvaljena a od najavljene rekonstrukcije i modernizacije još uvijek nema ništa.

Hotel "Jezera" su već tri godine razvaljena a od najavljene rekonstrukcije i modernizacije još uvijek nema ništa.

Ni temelji nijesu udareni na zgarištu atraktivnog restorana na Crnom jezeru a nadležni u JP Nacionalni parkovi Crne Gore obećali su završetak novog sredinom proteklog jula.

Mnogi su i do sad izražavali interesovanje za klizalište a o tome niko i ne razmišlja.

Nema se šta ponuditi kao alternativa zimskim sportovima u varijanti kiše ili nevremena druge vrste a to su iskustva nekoliko proteklih zima.

Galerija

Bonus video: