Slovenija strateški ekonomski partner Crne Gore

Upravo se nalazimo u hotelu "Maestral" čija je privatizacija kompnije HIT, kada sam bio na mjestu premijera otvorila prostor daljim privatizacijama hotela u Crnoj Gori
118 pregleda 0 komentar(a)
Filip Vujanović Danilo Tirk, Foto: Vuk Lajović
Filip Vujanović Danilo Tirk, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.09.2011. 13:48h

Pred Crnom Gorom i Slovenijom je period jačanje ekonomskih veza, a brojne uspješne privatizacije samo potvrđuju da ima još prostora i mogućnosti gdje dvije zemlje mogu sarađivati, poručeno je sa poslovnog foruma koji je počeo u miločerskom "Maestralu".

Forum, koji je organizovala Privredna komora (PKCG) u saradnji sa ambasadama dvije zemlje, koji su otvorili predsjednici Crne Gore i Slovenije, okupio je više od 250 privrednika iz dvije države.

Domaćin, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je da su ekonomski dvije zemlje na kvalitetnom niovu, te da se za "Crnu Goru može istinski reći da joj je Slovenija strateški partner".

"U više od sto preduzeća imamo kapital iz Slovenije. Za nas je posebno važno da privatizacije koje su imale kompanije iz Slovenije u Crnoj Gori su bile veoma uspješne. Upravo se nalazimo u hotelu "Maestral" čija je privatizacija kompnije HIT, kada sam bio na mjestu premijera otvorila prostor daljim privatizacijama hotela u Crnoj Gori. Jedna izuzetna privatizacijdovela je do toga da HIT ima jedan sjajan hotel u Crnoj Gori, koji je na ponos obje države", kazao je Vujanović uz očekivanje da će ovo biti najuspješnija turistička godina kada je riječ o broju slovenačkih turista koji su došli u Crnu Goru.

Privlačna investiciona i poslovna destinacija

On je uvjeren u optimitstične prognoze o saradnji ekonimija dviju država u narednom periodu.

"Crna Gora je privlačna investiciona i poslovna destinacija. Imaomo konkurentana poreski sistem, te krostimo euro. Preporučio bih novu šansu slovenčakim kompnijama, a to je sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom", kazao je Vujanović.

Saradnja dobra, ali je treba još osnažiti

On je naveo da postoje velike mogućnosti u saradnji, prije svega na polju poljoprivrede, informacionih tehnologija i kazina

"I to se rijetko dešava i mislim da to stanje pokazuje koliko je duboka naša saradnja i šta još možemo učiniti. Što je još važnije Crna Gora počinje pregovore o ulasku u EU. Uvjeren sma da je sledeća država, poslije Hrvatske sa područja bivše Jugoslavije kaja ulazi u EU upravo Crna Gora. Crna Gora je daleko stigla u svojim koracima, ali mogu sada reći pred svim ovim privrednicima da Slovenija vidi Crnu Goru kao skoru članicu EU. I želimo to vrijeme prije ulaska iskoristiti za jačanje satradnje na svim pojlima", kazao je Tirk.

On je naveo da postoje velike mogućnosti u saradnji, prije svega na polju poljoprivrede, informacionih tehnologija i kazina.

Potpisan niz sporazuma

Predstavnici instituta za standardizaciju dvije države potpisali su i sporazum o saradnji na području te oblasti, a zaključen je i onaj na polju izgradnje puteva u Crnoj Gori

"Uvjeren sam da će investitori prepoznati izuzetne mogućnosti koje za ulaganje u Crnu Goru pružaju energetski sektor, saobraćajna i komunalna infrastruktura i turizam sa posebnim naglaskom na planinski turizam u kojem je Slovenija dostigla izuzetan nivo razvijenosti", kazao je Mijušković

Predstavnici dvije zemlje potpisali su niz sporazuma među kojima je onaj o ekonomskoj saradnji.

Predstavnici instituta za standardizaciju dvije države potpisali su i sporazum o saradnji na području te oblasti, a zaključen je i onaj na polju izgradnje puteva u Crnoj Gori.

Predočene mogućnosti ulaganja

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je kazao da je potrebno dodatno poboljšati ekonomsku komponentu odnosa dvije države, za šta je Forum upravo prilika za to.

Iz turizma ministar je izdvojio Adu Bojanu, Valdanos, Veliku plažu, Bjelasicu i Komove, Mamulu, dva bvojna kompleksa u Kumboru i na Žabljaku, te projekta golf terena

"Naši su napori usmjereni da to interesovanje zadržimo, posebno kroz projekte iz oblasti industrije, energetike, turizma, saobraćaja…", kazao je Kavarić.

Ministar je iz oblasti industrije predočio slovenačkim investuitorima mogućnost ulaganja u fabruku eletroda Plužine, željezaru Nikšić te nove projekte biznis zona, koje omogućavaju potencijalnim investitorima da na potpuno infrastrukturno opremljenom prostoru posluju uz brojne poreske u star – up olakšice..

Dva osnovna projekta iz oblasti energetike su rudnik uglja Maoče i projekta istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.

Iz turizma ministar je izdvojio Adu Bojanu, Valdanos, Veliku plažu, Bjelasicu i Komove, Mamulu, dva bvojna kompleksa u Kumboru i na Žabljaku, te projekta golf terena.

Bonus video: