Svjetski mediji analiziraju: Njemačka posjeduje Evropu

"Njemačka sada posjeduje Evropu", objavio je američki magazin, dok su pojedini britanski listovi čak stvorili kovanicu "četvrti rajh"
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2011. 14:28h

U Evropi raste strah od Njemačke, a u Americi bojazan od njenog približavanja Rusiji i Kini, objavili su krajem ove sedmice svjetski mediji.

Američki magazin "Vanity fair" ocijenio je "da je euro zamišljen kao način da se Njemačka integriše u Evropu, i ograniči njena mogućnost da dominira drugima, ali se sada pretvara u svoju suprotnost".

"Njemačka sada posjeduje Evropu", objavio je američki magazin, dok su pojedini britanski listovi čak stvorili kovanicu "četvrti rajh". U SAD-u, kako prenosi njemački nedjeljnik "Spiegel", Berlin se već smatra nepouzdanim saveznikom.

Berlin "preuzima komandu", a Pariz, Madrid, Rim, koji "grcaju" u dugovima ne gledaju sa simpatijama na to

Vašington ne gleda sa simpatijama njemačko povezivanje sa Moskvom i Pekingom prilikom glasanja u Ujedinjenim nacijama o vojnoj intervenciji protiv Libije. Pentagon negoduje, ili kako prenose regionalni mediji "mršti se" što njemačka vojna kompanija "Raimetal" ulaže u trening centar za ruske vojnike, dok američki energetski biznis pomno prate odustajanje Berlina od nuklearne energije i tumače da to, u stvari, znači veću zavisnost Njemačke od ruskog gasa.

"Od ujedinjenja, Njemačka ima sve manje rezervi i još manje strpljenja da održava evropski sistem u životu", primijetio je An-Mari Le Gloanek, iz pariškog Centra za međunarodne studije.

Euro ne može da preživi

Prezaduženost pojedinih članica EU, tvrde eksperti, ide naruku baš ovom trendu. Berlin "preuzima komandu", a Pariz, Madrid, Rim, koji "grcaju" u dugovima ne gledaju sa simpatijama na to.

Na kraju, ukoliko šefovi država i vlada ne budu to željeli, vrlo je vjerovatno da se euro "istopi"

"Zajednička evropska valuta - euro - opstaće još pet godina, ukoliko se eurozona ne transformiše", tvrdi istoričar Hans-Joakim Vot u razgovora za njemački nedjeljnik "Spiegel":

"Euro ne može da preživi u sadašnjem obliku. Možemo, naravno, da transformišemo eurozonu, zajedno sa euroobveznicama i velikom fiskalnom redistribucijom. U tom slučaju, imali bismo drugačiji euro od onoga koji je u početku zamišljen.

Na kraju, ukoliko šefovi država i vlada ne budu to željeli, vrlo je vjerovatno da se euro "istopi" istakao je on. U EU, posebno u njenim najslabijim članicama, kao što su Španija, Portugal ili Grčka, raste strah od gubitka interesovanja Njemačke za evropsku ideju.

Novi štrajkovi u Grčkoj

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB), Žan Klod Triše saopštio je da Italija mora da sprovede strukturne reforme i ispuni obaveze koje je preuzela tokom avgusta, kako bi smanjila deficit i povećala fleksibilnost ekonomije. On nije želio da komentariše plan italijanske vlade o usvajanju paketa štednje, vrijednog 45 milijardi eura.

Zaposleni u atinskom metrou i vozači tramvaja već za su najavili nove štrajkove

O mogućnosti izdavanja zajedničkih evropskih obveznica, Triše je rekao da je Evropska služba za finansijsku stabilnost već izdala obveznice "za koje garantuje čitava Evropa".

Zaposleni u atinskom metrou i vozači tramvaja već za su najavili nove štrajkove u Grčkoj. Štrajk su najavili i aviodispečeri, koji neće raditi od 14 do 18 sati.

Veliki strah od SAD-a

Gotovo svi najvažniji evropski indeksi pali su na kraju ove radne sedmice zbog zabrinutosti da bi novi američki podaci o zaposlenosti u SAD-u mogli značiti da je najveća svjetska privreda na putu nove recesije. Na Vol stritu je berzanski indeks u petak izgubio više od dva odsto, čime su anulirani svi dobici od početka ove sedmice.

"Sve kao da se kreće u pogrešnom smjeru"

To se desilo nakon što su objavljeni neočekivano slabi novi podaci o zaposlenosti u SAD-u i dodatno oživjela strahovanja od nove recesije u američkoj privredi. Jedan od vodećih ekonomista Nuriel Rubini tvrdi da se svijet nalazi u težoj situaciji nego 2008. godine.

"Ovoga puta imamo fiskalne nestabilnosti i banke koje su problematične", rekao je Rubini koji tvrdi da ima 60 odsto šansi da se dogodi nova recesija.

"Sve kao da se kreće u pogrešnom smjeru. Tržište bi moglo da raste, ali ako se ekonomski podaci ne budu kretali u skladu sa cijenama imovine, imaćemo problem", rekao je Rubini, a prenose svjetske agencije.

Bonus video: