Predsjednik Slovenije predvodi biznismene na forumu u Budvi

Na foruma je učešće najavilo 110 slovenačkih privrednika i 160 crnogorskih
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2011. 10:23h

Predsjednik Slovenije Danilo Tirk u ponedjeljak i utorak boraviće u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i razgovarati sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Igorom Lukšićem i predsjednikom skupštine Rankom Krivokapićem.

Tirk će predvoditi biznis delegaciju iz Slovenije, koja će učestvovati na poslovnom forumu u Budvi, u okviru kojeg će biti potpisan niz sporazuma između dvije zemlje.

Iz PKCG su kazali da će se takođe potpisati Sporazum o saradnji na području standardizacije između instituta za standardizaciju dvije zemlje, kao i o namjeri za saradnju na polju izgradnje puteva u Crnoj Gori između nekoliko slovenačkih kompanija i nikšićkih Rudnika boksita

Na otvaranju foruma govoriće predsjednici Crne Gore i Slovenije, Filip Vujanović i Danilo Tirk, kao i predstavnici PKCG, a učešće je najavilo 110 slovenačkih privrednika i 160 crnogorskih.

Na skupu će, kako je najavljeno, učestvovati predstavnici različitih privrednih grana, kao što su energetika, građevinarstvo, zdravstvo i farmacija, informacione tehnologije, obrazovanje, finansije i turizam i trgovina.

U okviru posjete državno-privredne delegacije Slovenije planirano je potpisivanje Sporazuma o ekonomskoj saradnji između dvije zemlje.

Iz PKCG su kazali da će se takođe potpisati Sporazum o saradnji na području standardizacije između instituta za standardizaciju dvije zemlje, kao i o namjeri za saradnju na polju izgradnje puteva u Crnoj Gori između nekoliko slovenačkih kompanija i nikšićkih Rudnika boksita.

Na temu Ekonomija Crne Gore – Stanje, investicioni ambijent i mogućnosti unaprijeđenja saradnje sa Slovenijom govoriće crnogorski ministri ekonomije i poljoprivrede i ruralnog razvoja, Vladimir Kavarić i Tarzan Milošević, kao i direktor Investiciono razvojnog fonda (IRF), Dragan Lajović.

Planirani su i bilateralni razgovori i posebni tematski stolovi o investicionim projektima, građevini i infrastrukturi, informacionim tehnologijama, kao i zelenoj industriji i energetici.

"Nakon plenarnog dijela, biće organizovana četiri tematska okrugla stola u cilju što boljeg upoznavanja slovenačkih privrednika sa projektima i zakonodavnim okvirom za oblasti za koje pokazuju najveće interesovanje", naveli su iz PKCG.

Planirano je i održavanje radionice posvećene pisanju projekata za apliciranjje kod EU fondova iz oblasti zaštite životne sredine i saobraćajne infrastrukture, koja je namijenjena, prije svega, lokalnoj upravi i privredi.

Bonus video: