Prvoborac ponovo pred štrajkom

Hodžić kaže da će sačekati odgovore nadležnih još nekoliko dana i da će, ako ne postignu nikakav dogovor, najvjerovatnije ponovo stupiti u štrajk
68 pregleda 0 komentar(a)
Radnici Prvoborac, Foto: Slavica Kosić
Radnici Prvoborac, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.09.2011. 17:08h

Radnici AD “Novi prvoborac” su se okupili ispred upravne zgrade u Meljinama, očekujući da će ih poslodavac obavijestiti o daljoj sudbini firme i svih zaposlenih.

“Mi smo sad u statusu biološkog izumiranja zbog bahatosti poslodavca. Zato sam tražio da se država konačno uključi. Uputiću zvanične dopise državnim institucijama. Ako ne riješe naš status, smatramo da neko stoji iza svih nezakonitih radnji koje čini poslodavac”, kazao je predsjednik Sindikata Zahid Hodžić.

Jedan od bivših rukovodilaca “Novog prvoborca” Đuro Ćetković istakao je da bi trebalo razriješiti situaciju hitno - ili naći posao za firmu samim tim i za radnike, ili ih obeštetiti i socijalno zbrinuti u skladu sa zakonom”.

Petar Babić, koji je na sastanku Odbora direktora prije mjesec u Budvi izabran za novog izvršnog direktora, “Vijestima” je tada kazao da “namjerava da ponovo pokrene proizvodnju kada i kako bude mogao, odnosno s kim bude mogao”, uz opasku da “u obzir dolaze samo oni koji su lojalni firmi”.

Babić je kazao da je na putu za Bosnu i da će naredne sedmice biti spreman za novinarska pitanja.

Radnici, koji su nezakonito otpušteni kao tehnološki višak, u martu su vraćeni na posao, ali je poslodavac odbio da ih radno angažuje, pa je njih 13 početkom juna stupilo u jednomjesečni štrajk glađu. Tražili su uključivanje u aktivan rad kod poslodavca, shodno ugovorima o radu, isplaćivanje ličnih dohodaka, toplog obroka, regresa i povezivanje radnog staža od ranije nezakonitih otkaza do završetka štrajka, uz uplaćivanje svih doprinosa.

Uvođenje stečaja?

U slučaju da poslodavac radnicima ne ponudi adekvatan posao, tražili su zakonito proglašenje tehnološkog viška uz isplatu zakonskih otpremnina i spovođenje odgovarajućeg socijalnog programa, po dogovoru sa zainteresovanim subjektima - Opštinom, republikom i poslodavcem.

Iscrpljeni radnici su privremeno prekinuli štrajk glađu, nadajući se da će sa početkom građevinske sezone poslodavac obezbijediti posao za firmu, a samim tim i povratak radnika na posao.

U zapečaćenoj upravnoj zgradi radnicima su ostale radne knjižice, nemaju nikakvo osiguranje, i ne mogu da se zaposle negdje drugo. Sadašnje, za radnike iscrpljujuće stanje, trebalo bi što prije razriješiti.

Zato od države, koja ima 21 odsto akcija AD “Novi prvoborac”, traže da inicira zakazivanje vanredne skupštine akcionara ili uvođenje stečaja.

Hodžić kaže da će sačekati odgovore nadležnih još nekoliko dana i da će, ako ne postignu nikakav dogovor, najvjerovatnije ponovo stupiti u štrajk.

Bonus video: