MNSS hoće da se vrati sad kad su Neksan i Vlada donekle sredili situaciju

Država umjesto MNSS-a vratila kredit od 26,3 miliona eura, koji je zbog kamata „narastao“ na 32,9 miliona
67 pregleda 0 komentar(a)
Željezara, Foto: Srđo
Željezara, Foto: Srđo
Ažurirano: 01.09.2011. 16:27h

Za Sindikat nikšićke Željezare Plan reorganizacije koji je podnio bivši vlasnik, kompanija Montenegro spešelti stils (MNSS), i o kome će se raspravljati u ponedjeljak, je neprihvatljiv jer nije zasnovan na činjenicama već se bazira na pretpostavkama koje su neutemeljene.

„Ukoliko povjerioci izglasaju Plan i omoguće povratak MNSS-u, kompaniji koja je za četiri godine upravljanja Željezarom grubo kršila Kupoprodajni ugovor i svojim ponašanjem dovela do se ista spašava uvođenjem stečaja, fabrika bi bila likvidirana a oni bi upropastili sve ono što su Vlada i firma Neksan postigli“, kazao je predsjednik Sindikata Janko Vučinić.

On je na konferenciji za novinare kazao da ponuđeni Plan ne uživa povjerenje Sindikata i radnika, kao i da MNSS nije imao zakonsko pravo da pomenuti plan podnese jer niti imaju 30 odsto akcija niti su njihova potraživanja veća od 30 odsto.

On je tu tvrdnju zasnovao na činjenici da je država umjesto MNSS-a vratila kredit od 26,3 miliona eura, koji je zbog kamata „narastao“ na 32,9 miliona, pa su prema Protokolu koji je potpisan u julu 2009. godine, akcije koje je imao MNSS pripale državi, a pošto je stečajni upravnik osporio dug nekadašnjeg većinskog vlasnika Željezare, on ni po tom osnovu nije imao pravo da podnosi Plan reorganizacije.

Hoće da ulože više nego 3 puta manje para

„Da bi fabrika sa ovolikim broj radnika i ovakvom opremom mogla da profitabilno posluje potrebno je 40 miliona eura a MNSS predlaže da Hovik, kompanija koju bi činio nekadašnji većinski vlasnik i američka Stil kapital grupa, uloži 12,5 miliona eura.

Ne slažemo se ni sa predloženim načinom izmirenja potraživanja jer bi emitovanjem akcija većinski paket Vlade sa 74 odsto bio sveden na svega 5,65 odsto, tako da sve računice pokazuju da je privatizacija sa MNSS-om propala“, smatra Vučinić.

Prosječna zarada radnika bila bi oko 450 eura a godišnja nadoknada MNSS-ovih menadžera bila bi preko milion eura

On je kazao da predloženi plan ne garantuje sigurnost radnicima jer bi oni bili angažovani prema mjesečnim potrebama a nije ni rečeno da li broj od 450-500 zaposlenih, koliko je MNSS-u potrebno, obuhvata radnike koji su ostali da rade nakon sprovedenog socijalnog programa ili bi za proizvodnju bili angažovani novi radnici.

„Prosječna zarada radnika bila bi oko 450 eura a godišnja nadoknada MNSS-ovih menadžera bila bi preko milion eura. Bivši vlasnik u Planu navodi da će profit za pet godina, koliko plan traje, iznositi 33,5 miliona eura a da će proizvodnja ići od 45 hiljada tona prve godine do 97 hiljada 2016. godine.

Po računici, poslovali bi sa gubicima

I mi smo napravili ekonomsku računicu i vidjeli da bi prema onome što nam oni nude Željezara poslovala sa gubicima. I kako to da su Kupoprodajnim ugovorom planirali da godišnja proizvodnja specijalnih čelika za 2012 godinu bude 600 hiljada tona a sada pominju 45 hiljade tona.

Kakva je to ekonomska računica ako vlasnik predlaže da se na novoj peći, koja je projektovana za 20 šarži dnevno, rade tri šarže“, pitao je predsjednik Sindikata Željezare.

Sada kada su stvoreni uslovi za profitabilno poslovanje i ekonomsku održivost Željezare MNSS želi da se vrati i upropasti sve ono što je do sada urađeno

On je kazao da je razumljivo što MNSS sada želi da se vrati jer je Vlada socijalnim programom zbrinula višak radnika a firma Neksan pokrenula proizvodnju kvalitetnih čelika.

„Sada kada su stvoreni uslovi za profitabilno poslovanje i ekonomsku održivost Željezare MNSS želi da se vrati i upropasti sve ono što je do sada urađeno“, kazao je Vučinić.

Slavko Đurđevac je kazao da se radnici „zahvaljuju MNSS-u na predloženom“ ali da nijesu zainteresovani za plan koji radnicima nudi prosječnu platu oko 450 eura a članovima Odbora direktora 2.000 eura za svaki održani sastanak.

Miladin Goranović je poručio da radnici i Sindikat nijesu ušli u priču o stečaju da bi dozvolili nekome da uništi fabriku

„Bivši vlasnik u planu predlaže da proizvodnja počne naredne godine a nije ponudio rješenje kako da radnici prežive do tada. U cijelom planu on koristi riječi ’pokušaćemo, trudićemo se, ako’, a nigdje činjenica i dokaza.

Zato bih zamolio sve bivše radnike koji su povjerioci ako dođe da se glasa o planu da se stave u položaj nas koji smo ostali i neće pogriješiti“, kazao je Milinko Čvorović.

Miladin Goranović je poručio da radnici i Sindikat nijesu ušli u priču o stečaju da bi dozvolili nekome da uništi fabriku, da je ponuđeni plan već viđeni scenario kojim MNSS želi da „opljačka ono što je ostalo u Željezari“ uz opasku da „vuk dlaku mijenja, ali ćud nikako“.

Ako plan prođe Hovik bi imao 55 odsto akcija

Ukoliko Odbor povjerilaca usvoji Plan reorganizacije koji je MNSS podnio nikšićkim preduzećem upravljaće novoosnovana kompanija Hovik koju pored MNSS-a čini i Stil kapital grupa.

Hovik, koji će u Željezaru investirati 12,5 miliona eura, preuzeće sva potraživanja MNSS-a i firme Recupero. U pitanju je blizu sto miliona eura koje je stečajni upravnik osporio kao neosnovana, dok ih je Visoki sud pravde Engleske i Velsa priznao.

Ulaganjem 12,5 miliona eura novog finansiranja u zamjenu za emisiju običnih akcija Željezare Hovik bi postao najveći pojedinačni akcionar.

Ulaganjem 12,5 miliona eura novog finansiranja u zamjenu za emisiju običnih akcija Željezare Hovik bi postao najveći pojedinačni akcionar

Na ovaj način Hovik bi imao 55 odsto akcija Željezare, radnici 0,8 odsto, država 3,6 a povjerioci treće klase oko 33 odsto akcija. To se odnosi samo na trenutno prihvaćena potraživanja, jer je stečajni upravnik od potraživanja u iznosu od 193 miliona eura osporio preko 127 miliona.

Međutim, ukoliko bi Privredni sud prihvatio žalbe povjerioca čija potraživanja su osporena i sva prijavljena potraživanja prihvatio struktura udjela u Željezari bila bi nešto drugačija.

Hovik bi imao 30 odsto akcija, država dva odsto, dok bi akcije povjerilaca treće klase porasle na 62,6 odsto. Akcije radnika ostale bi iste.

Ukoliko povjerioci ne prihvate plan MNSS-a onda će u Željezari biti uveden bankrot.

U ponedjeljak ročište o predloženom planu

U ponedjeljak u 11 časova zakazano je ročište na kome će se raspravljati o predloženom Planu reorganizacije.

“Obaveza suda je da utvrdi da li Plan sadrži sve potrebne elemente i da li je urađen u skladu sa zakonom kao i da organizuje glasanje povjerioca po klasama.

Prvu klasu čine radnici, u drugoj je poreska uprava, dok treću klasu čine svi ostali povjerioci. Da bi plan bio prihvaćen za njega moraju da glasaju dvije klase povjerilaca, a da bi u toj klasi bio prihvaćen za njega mora da bude prosta većina povjerilaca“, kazao je stečajni upravnik Veselin Perišić.

Obaveza suda je da utvrdi da li Plan sadrži sve potrebne elemente i da li je urađen u skladu sa zakonom kao i da organizuje glasanje povjerioca po klasama

Prihvaćena potraživanja poreske uprave su oko 8,2 miliona eura, radnika preko 6,6 miliona, dok su prihvaćena potraživanja povjerioca treće klase blizu 50 miliona eura.

“Ukoliko se plan prihvati onda sud ukida stečaj i potpisuje novi ugovorni odnos sa povjeriocem koji ima karakter izvršne isprave. Sve dalje radnje i postupci moraju ići prema planu koji je predložen.

Ako plan ne bude prihvaćen Željezari predstoji bankrot

Sud može postaviti stečajnog upravnika koji će nadledati sprovođenje plana i ukoliko dođe do njegovog eventualnog odstupanja ili kršenja ugovor se prekida i ponovo se uvodi stečaj”, kazao je Perišić

Ukoliko se desi da u ponedjeljak bude eventualnih prigovora sud može odložiti glasanje o planu.

Međutim, ako plan ne bude prihvaćen Željezari predstoji bankrot.

Stečajni upravnik tada mora dati mišljenje na koji način će se vršiti dioba stečajne mase, da li parcijalno ili prodajom Željezare kao pravnog lica i nakon toga predstoji raspisivanje tendera nakon čega bi svi zainteresovani mogli da se prijave za kupovinu Željezare.

Bonus video: