Rudnik poručuje Opštini Pljevlja: Niste mogli u gorem momentu blokirati račun

U Rudniku kažu da je očigledna namjera lokalne uprave da ovakvim postupkom, a prije okončanja upravnog spora, naplati nesigurna i neizvjesna potraživanja
0 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Arhiva Vijesti
Rudnik uglja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.09.2011. 16:06h

Uprava javnih prihoda Opštine Pljevlja blokirala je račun Rudnika uglja, na iznos od 321.085 eura po osnovu naplate poreza na nepokretnosti, odnosno zemljište na teritoriji pljevaljske opštine.

Iz najveće pljevaljske kompanije su saopštili da ovakav potez ne samo da će ugroziti uredno snabdijevanje građana i industrije, već dovesti i u pitanje realizaciju i dinamiku budućih isporuka, a samim tim i poslovanje i realizaciju razvojnih planova Rudnika uglja, i izazvati direktne posljedice i štete po krajnje kupce.

U Rudniku ističu da je blokada računa došla u jeku snabdijevanja građana i industrije ugljem za narednu grejnu sezonu.

„Ovakav potez ne samo da nije u duhu korektne poslovne saradnje, već je i neprimjeren, s obzirom na to da lokalna uprava nije ispoštovala sopstvene rokove koje je ostavila u samim zaključcima o prinudnoj naplati, a takođe smo sigurni da visina naknade koju je utvrdila lokalna uprava po ovom osnovu je enormno visoka, nelogična i pravno neutemeljena”, saopštili su juče iz Rudnika.

Megalomanski apetiti

U saopštenju se navodi da je lokalna uprava za 2011. utvrdila iznos poreza, u visini od 576.561 eura za 5.706.796 metara kvadratnih zemljišta po metodologiji sopstvene komisije. Na to je Rudnik uložio žalbu koju je odbio glavni administrator, a upravni spor je u toku.

„Samo po sebi je apsurdno da se ukupna površina zemljišta u vlasništvu Rudnika uglja smanjila za 21 odsto, a porez se povećao za 136,5 odsto.

Pored toga, nema pravne utemeljenosti ni to što je predmetnom metodologijom, Komisija prosječni kvadrat zemljišta procijenila za 55 odsto više u odnosu na tržišnu vrijednost, odnosno vrijednosti koju je Rudnik uglja plaćao ranijim vlasnicima za konkretno zemljište, pa nije poznato na bazi koje vrijednosti i kojih ugovora je Komisija utvrdila tržišnu vrijednost zemljišta”, stoji u saopštenju.

U Rudniku kažu da je očigledna namjera lokalne uprave da ovakvim postupkom, a prije okončanja upravnog spora, naplati nesigurna i neizvjesna potraživanja, koja su osporena.

“Rudnik uglja je u proteklom periodu redovno izmirivao sve obaveze prema lokalnoj upravi i time sa pravom očekuje da i lokalna uprava odgovori na isti način.

A to što lokalna uprava prema Rudniku uglja ima megalomanske apetite, ni u kom slučaju ne vodi dobrobiti ove sredine i njenih građana”, navodi se u saopštenju Rudnika uglja.

Bonus video: