Dokumentacija odlaže početak gradnje autoputa za godinu i po

Pred nama je ogroman posao, koji zahtjeva mnogo znanja, profesionalizma i odgovornosti
0 komentar(a)
autoput, Foto: Savo Prelević
autoput, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.09.2011. 12:54h

Izrada projektne dokumentacije za autoput Bar–Boljari odložiće početak njegove gradnje u najboljem slučaju za godinu i po, ocijenili su iz opozicije i dodali da će teško od tog posla nešto biti s obzirom na dosadašnji rad Vlade.

Predsjednik Izvršnog odbora vanparlamentarnog Demokratskog centra, Emin Duraković, saopštio je da je za gradnju autoputa do sada pripremljena takozvana prefizibiliti studija, kao i idejni projekti jednog dijela trase. Na osnovu tih dokumenata potrebno je, prema njegovim riječima, uraditi fizibiliti studiju uz prethodno definisane saobraćajno-transportne kriterijume i prave procjene frekventnosti (PGDS).

Takođe mislim da je najcjelishodnije i najefikasnije da se izgradnja koridora Bar–Beograd posmatra integralno i ponudi jednom ili grupi koncesionara za što je neophodna samo politička volja obje države

On je dodao i da je sa saobraćajno-transportnog aspekta neophodno lobirati da autoput, kao dio šireg pomorsko–kontinentalnog koridora Bari-Bar–Beograd–Budimpešta ili Bukurešt (4B), postane dio transevropske transportne mreže (TEN-T), kako bi se moglo govoriti o njegovoj dugoročnoj isplativosti i održivosti.

Duraković kaže i da već pet godina predlaže formiranje komisije ili sekretarijata za promociju tog koridora, gdje bi pored Srbije imali direktnu podršku Italije i Mađarske na bazi zajedničkih interesa.

"Takođe mislim da je najcjelishodnije i najefikasnije da se izgradnja koridora Bar–Beograd posmatra integralno i ponudi jednom ili grupi koncesionara za što je neophodna samo politička volja obje države", poručio je Duraković.

On je objasnio da se tek nakon svega toga može krenuti u tendersku proceduru, definisanje modela gradnje, traženje strateških koncesionara, glavno projektovanje i gradnju. Ti kriterijumi će, kako je naveo, biti odlučujući i kod Evropske investicione banke (EIB) i drugih relevantnih međunarodnih finansijskih institucija, kako bi se obezbijedila kreditna podrška za gradnju.

"Pred nama je ogroman posao, koji zahtjeva mnogo znanja, profesionalizma i odgovornosti. Da su ljudi koji realizuju taj proces slušali dobronamjerne kritike i prijedloge u posljednjih pet do šest godina, danas bi imali valjanu projektnu dokumentaciju, strateškog koncesionra, EIB i što je najvažnije prve kilometre autoputa", poručio je Duraković.

On je rekao da zaista raduje najava da će Ministarstvo vanjskih poslova 8. septembra zvanično podnijeti aplikaciju novoformiranom Investicionom okviru za zapadni Balkan za odobravanje granta za finansiranje tehničkog eleboratata autoputa Bar-Boljari i studije procjene uticaja na životnu sredinu.

Ne razmišljaju o ostavkama

Duraković, međutim, žali što se s pravim potezima u procesu gradnje autoputa kasni četiri do pet godina, koje je zvanična politika potrošila na nerealna obećanja, manipulacije s javnošću i pregovore koji su unaprijed bili osuđeni na neuspjeh, dok dokumentacija nije pripremljena na valjan način.

"Iako smo se vratili na početak, potrošili toliko vremena i novca, niko iz Vlade i Ministarstva pomorstva i saobraćaja nije snosio odgovornost za velike promašaje koji skupo koštaju građane i državu", kazao je Duraković.

On je podsjetio da je od 2007. godine upozoravao da se proces gradnje autoputa vodi na potpuno pogrešan način, pogotovo u dijelu pripreme saobraćajno-transportne, projektne i finansijske dokumentacije, bez koje se niko ozbiljan ne bi uključio u tako veliku investiciju.

"Tada su me iz Ministarstva optuživali kao protivnika nacionalnih interesa, dok danas dolaze na te pozicije ne želeći ni da sagledaju konsekvence pogrešnih odluka, a kamoli da neko podnese ostavku", naveo je Duraković.

On je kazao da raduje mogućnost da se EIB uključi u proces gradnje autoputa, ne samo zbog mogućnosti finansijske podrške, već zbog toga što bi se na taj način nadomjestilo »neznanje i neozbiljnost zvanične politike u ovoj oblasti«. Njihovim uključivanjem bi bila obezbjeđena veća transparentnost i poštovanje zakona, procedura i prakse.

Berže uzeo novac, a nismo dobili ništa

"Potrošili smo novac za takozvanu fizibiliti studiju, koja je rađena sa friziranim ulaznim podacima, bez idejnog projekta kompletne trase. Luj Berže, koji je radio studiju, uzeo je novac, a mi nijesmo dobili skoro ništa. Presjekli smo vrpcu, najavili početak gradnje bez idejnog, a kamoli glavnog projekta, precizno definisane trase i pravog ugovora sa hrvatskim Konstruktorom, koji u tom momentu nije novac za autoput", saopštio je Duraković.

On je dodao da se "sapunica" kasnije nastavila sa izraelskim Actor HCH i kineskim kompanijama.

"Ko zna dokle će ići uveseljavanje javnosti, ukoliko se zvanične evropske institucije ne uključe u ovaj proces u punom kapacitetu. Takve stvari se jedino mogu dešavati u Crnoj Gori, mada je slična situacija bila i u Bosni i Hercegoviniu vezi sa gradnjom koridora Vc", naveo je Duraković.

Poslanik Nove srpske demokratije i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Radojica Živković, smatra da je najava podnošenja aplikacije za odobravanje granta za finansiranje tehničkog eleborata autoputa i studije procjene uticaja na životnu sredinu, samo dezinformacija za umirivanje javnosti.

Živković je podsjetio da je autoput otvoren u mjestu Gornje Mrke bez projekta i dokumentacije, samo na nivou ideje i kompjuterske animacije, kao i da Vlada nije otišla dalje od toga

On je podsjetio da je autoput otvoren u mjestu Gornje Mrke bez projekta i dokumentacije, samo na nivou ideje i kompjuterske animacije, kao i da Vlada nije otišla dalje od toga.

“Onako kako Vlada radi i kako je dosad radila, teško da će od toga biti posla”, zaključio je Živković.

Iz Ministarstva saobraćaja u ponedjeljak su saopštili da procedura za izdavanje granta nakon aplikacije traje tri mjeseca i da će u slučaju očekivanog pozitivnog rješavanja zahtjeva, izrada projektne dokumentacije biti povjerena izabranom konsultantu.

Živković smatra i da autoput neće imati budućnost ukoliko ne bude povezan sa Srbijom, jer će zbog malog protoka automobila biti ekonomski neisplativ

Živković smatra i da autoput neće imati budućnost ukoliko ne bude povezan sa Srbijom, jer će zbog malog protoka automobila biti ekonomski neisplativ. On je kazao i da EIB neće pomoći gradnju autoputa ukoliko bude izostala njegova povezanost na regionalnom nivou, zbog čega je neophodan dogovori sa predstavnicima srbijanske Vlade kako bi to postao zajednički projekat.

"Besmisleno je da sami tražimo novac, bez dogovora sa Srbijom, jer u autoput niko neće ulagati ako on nema nastavak i nije povezan sa ostatkom Evrope”, poručio je Živković.

On tvrdi i da bez regionalne povezanosti i saradnje od autoputa neće biti ništa, niti će bilo koja evropska finansijska institucija ući u taj projekat.

“To je jedini način da se dobije novac, a mi smo samostalno krenuli u taj projekat i to je propalo. Oni su znali da će taj projekat da propadne, ali su prevarili narod i poslanike koji su u jednom trenutku povjerovali da će biti nešto od toga”, zaključio je Živković.

Bonus video: