Franak najslabiji u mjesec dana

To će djelimično ublažiti i pritisak na cijenu kredita koji su odobreni u švajcarskoj valuti, nakon perioda konstantnog rasta
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2011. 07:10h

Euro je prošle sedmice ojačao prema dolaru zbog loših podataka o američkoj ekonomiji, a obje valute su prema "švajcarcu" dostigle najveći nivo u mjesec dana, piše business.hr

To će djelimično ublažiti i pritisak na cijenu kredita koji su odobreni u švajcarskoj valuti, nakon perioda konstantnog rasta.

Uprkos snažnom padu IFO indeksa njemačke poslovne klime, i to na najniži nivo u zadnjih 14 mjeseci, i ponovnom jačanju straha od eskalacije dužničke krize u eurozoni, nakon što je nekoliko članica zatražilo od Grčke garancije za njihove kredite u sklopu međunarodnog paketa pomoći, kurs eura prošle sedmice ojačao je prema američkoj valuti.

To se desilo najprije zahvaljujući postojanju tražnje azijskih ulagača za evropsku valutu. Kurs eura ojačao je prema dolaru 0,72 odsto, na 1,4495 dolara. U petak se u jednom trenutku probio i iznad nivoa od 1,4500 dolara.

Slabljenje dolara posljedica je i niza lošijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka koji su ojačali strahovanja da bi američka privreda moglo ponovno da sklizne u recesiju.

Tim više što predsjednik Feda Ben Bernanke na konferenciji američke centralne banke u petak nije najavio nove mjere kvantitativnog monetarnog popuštanja, već je samo kazao da Fed ima “ima niz alata koje može koristiti za dodatne monetarne podsticaje”.

Zbog toga će tokom ove sedmice ulagači pažljivo pratiti nove pokazatelje – o ličnoj potrošnji Amerikanaca, industriji i tržištu rada.

U svakom slučaju, investitori će biti na oprezu, a kako se iduće sedmice očekuje manja likvidnost na tržištima novca zbog praznika u Londonu u ponedjeljak, to bi, kažu analitičari, moglo dati podršku kursu dolara, najlikvidnijoj svjetskoj valuti.

Nakon dužeg razdoblja snažnog rasta, švajcarski franak je prošle sedmice prema euru i dolaru potonuo na najniži nivo u zadnjih mjesec dana. To je posljedica najave švajcarske banke UBS da bi mogla da zaračuna naknade na neke depozite u francima u nastojanju da obeshrabri korišćenje te valute kao sigurnog utočišta za kapital.

Kurs eura ojačao je prošle sedmice prema “švajcarcu” 3,37 odsto, na 1,1689 franka. Cijena dolara porasla je 2,67 odsto, na 0,8064 franka. S druge strane, kurs dolar blago je oslabio prema jenu, za 0,2 odsto, na 76,66 jena.

Zabrinutosti oko dužničke krize u eurozoni i SAD-u proteklih mjeseci snažno su ojačali potražnju za sigurnim utočištima za kapital, švajcarskoj i japanskoj valuti. To je izazvalo reakciju monetarnih vlasti u Švajcarskoj i Japanu, koje preduzimaju napore za slabljenje valuta, kako one ne bi ugrozile te izvozno orijentisane ekonomije.

Ove sedmice će pod budnim okom investitora biti novi podaci o ličnoj potrošnji, industriji i tržištu rada.

Bonus video: