Poslastičanica "Marina" pokazuje da se kredit isplati ako imate dobar biznis plan

Vuksanovićeva je kazala da je svaki euro potrošila namjenski i da su službenici Fonda zahtijevali da im se proslijedi svaka faktura kako bi bili uvjereni u to
412 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2011. 07:22h

Za proširenje proizvodnih kapaciteta u proizvodnji torti i kolača, vlasnica podgoričke slastičare “Marina” Marina Vuksanović dobila je od Investiciono-razvojnog fonda kredit od 50.000 eura. Slični krediti koji pomažu razvoj malih i srednjih preduzeća su, inače, osnovna djetnost Fonda.

Vuksanović je kredit dobila prošlog oktobra i počeće da ga vraća tek kada se navrši godina, ali je prethodno, kako je kazala, morala da ispuni zahtjevne uslove koje je Fond od nje tražio.

Kredit, koji je namjenski iskoristila, nakon grejs perioda od 12 mjeseci, otplaćivaće četiri godine, a godišnja kamatna stopa je šest odsto. Za vrijeme grejs perioda kamata se obračunava i plaća mjesečno.

"Po kamati od šest odsto nigdje drugo se ne može dobiti kredit, tako da sam izuzetno zadovoljna. U potpunosti sam renovirala radnju, zaposlila pet novih radnika, kupila profesionalne mašine i pošto dobro poslujemo sigurna sam da neće biti problema za vraćanje kredita", kazala je Vuksanović.

Sve je potrošila namjenski

Ipak, da u poslovanju sa Fondom nije sve savršeno govori podatak da je Vuksanović morala da stavi hipoteku na kuću vrijednu oko 300.000 eura kako bi dobila kredit od 50.000 eura.

Ona je rekla da njena slastičara ima dosta posla, da je perspektivna i da su krediti koje odobrava Fond dobri za ljude koji hoće da rade.

Vuksanović je kazala da je svaki euro potrošila namjenski i da su službenici Fonda zahtijevali da im se proslijedi svaka faktura kako bili uvjereni u to.

"Ne zamjeram im, jer su imali dosta problema sa nenamjenskim trošenjem novca koji odobre za proizvodnju. Zbog toga su sada stroži uslovi", rekla je Vuksanović.

Ona je rekla da njena slastičara ima dosta posla, da je perspektivna i da su krediti koje odobrava Fond dobri za ljude koji hoće da rade.

A da je firma dobra i perspektivna Vuksanović je prije dobijanja odobrenja za kredit to morala da dokaže Fondu čiji su službenici detaljno analizirali prethodne četiri godine poslovanja. Razmatran je bilans uspjeha, razlozi variranja neto dobiti, koeficijent zaduženosti, likvidnosti, kreditni rejting, a i kontrole u objektu su redovne.

Bonus video: