Kampanjom "PDV je tvoj novac" broj prijava je pet puta veći

Glavni poreski inspektor Momir Miličković saopštio je da je podnijeto 1173 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog neizdavanja fiskalnih računa
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2011. 19:14h

Poreskoj upravi Crne Gore, posredstvom call centra i besplatnog broja 19707, tokom prvih 26 dana avgusta, podnijeto je 212 prijava nepravilnosti, što je skoro pet puta više nego mjesec ranije.

Savjetnik u Odjeljenju za edukovanje javnosti Poreske uprave Milica Vuletić saopštila je „Vijestima“ da ovi podaci pokazuju da kampanja „PDV je tvoj novac“ ima efekta i da daje pozitivne rezultate.

"Nastavak kampanje „PDV je tvoj novac“ predviđen je i nakon završetka turističke sezone", navela je Vuletić

"Sudeći po dosadašnjim rezultatima naplate i inspekcijskog nadzora, može se ocijeniti da kampanja ima odjek u javnosti, kako među građanima, tako i među poreskim obveznicima. Precizniji efekti će se moći utvrditi na kraju sezone po podnošenju poreskih prijava, kada će se sumirati i rezultati preduzetih mjera inspekcijskog nadzora i naplate poreskih obaveza. Nastavak kampanje „PDV je tvoj novac“ predviđen je i nakon završetka turističke sezone", navela je Vuletić, koja je koordinatorka kampanje i ovog projekta.

Call centar i kontrola

Pored prijava posredstvom call centra PU u toku ljetnje turističke sezone svakodnevno vrši kontrolu izdavanja fiskalnih računa, kontrolu plaćanja poreza i doprinosa na lična primanja, poreza na dobit itd.

Glavni poreski inspektor Momir Miličković saopštio je da je podnijeto 1173 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog neizdavanja fiskalnih računa.

"U 19 slučajeva u postupku prinudne naplate naplaćeno je ukupno 326.322 eura poreza i drugih dažbina", kazao je Miličković.

U 196 slučajeva kod poreskih obveznika koji su netačno prikazivali oporezivi promet vršeno je utvrđivanje poreske osnovice putem procjene, pa je po tom osnovu utvrđena oporeziva osnovica u iznosu od 11.197.887 eura odnosno obaveza izlaznog PDV-a u iznosu od 1.627.053 eura.

"U 19 slučajeva u postupku prinudne naplate naplaćeno je ukupno 326.322 eura poreza i drugih dažbina", kazao je Miličković.

Građani su kao kupci svakodnevno u prilici da dobiju fiskalne račune, a prilikom svake kupovine, ili pružanja usluga prodavac je dužan da izda fiskalni račun.

"Smatramo da je bitno naglasiti da neizdavanje fiskalnih računa u maloprodaji predstavlja siguran znak da prodavac želi da izbjegne PDV na prodaju. Na taj način oštećena je ne samo država, već i kupac, a sam prodavac neosnovano zadržava porez koji je već ukalkulisao u svoju prodajnu cijenu", istakla je Vuletić.

Žele partnerski odnos sa građanima

Iz Poreske uprave napominju da nastoje ostvariti partnerski odnos sa svim građanima i poreskim obveznicima, te im je aktuelnom kampanjom upućen poziv da sve nepravilnosti uočene u poslovanju nesavjesnih poreskih obveznika mogu prijaviti ovom organu.

"Službenici Poreske uprave uzimaju u obzir sve dostavljene sugestije i podnesene prijave, te postupaju po svim dostavljenim prijavama, preduzimajući mjere inspekcijskog nadzora, radi utvrđivanja eventualnih nepravilnosti u izdavanju fiskalnih računa", navela je Vuletić.

Bonus video: