Pare peru samo odabrani

Zašto bi neko prodavao akcije pet puta jeftinije nego što ih je kupio ako im je, u međuvremenu, po finansijskim izvještajima vrijednost porasla više nego duplo
273 pregleda 0 komentar(a)
Jadranski sajam, Foto: Adriafair.co.me
Jadranski sajam, Foto: Adriafair.co.me
Ažurirano: 27.08.2011. 18:49h

Akcionar Jadranskog sajma AD Budva odgovorio je na reagovanje Atlas grupacije kojom predsjedava biznismen Duško Knežević, a koje je objavljeno u Vijestima pod naslovom “Po logici Zečevića svi na berzi peru pare”.

Manjinski akcionar Jadranskog sajma AD Vladimir Zečević prijavio je Komisiji za hartije od vrijednosti sumnje u vezi sa “pranjem para” u kupoprodaji akcija budvanske kompanije Jadranski sajam AD i prilikom nedavnog preuzimanja te kompanije od strane Atlas Mont fonda.

Iz Atlas grupe su prethodno odgovorili da su tvrdnje Zečevića netačne, grube, krajnje zlonamjerne i opasne, te da se služeći logikom Zečevića može „zaključiti da sva lica koja sada trguju na berzi peru pare, jer najveći broj akcija bilježi značajan pad vrijednosti“, u odnosu na tri godine unazad.

"Kada je krajem decembra 2008. anonimna kompanija Cosmos LTD kupovala akcije Jadranskog sajma po 400 eura, finansijski izvještaj Jadranskog sajma je govorio da je vrijednost aktive 18,4 miliona eura ili 635 eura po akciji. Kada je Cosmos LTD podao svoje akcije po 80 eura po ponudi za preuzimanje krajem juna ove godine, po finansijskom izvještaju za prvo tromjesečje 2011. vrijednost aktive je bila 44,5 miliona eura ili 1.534 eura po akciji. Zašto bi neko prodavao akcije pet puta jeftinije nego što ih je kupio ako im je, u međuvremenu, po finansijskim izvještajima vrijednost porasla više nego duplo!? Ovo je klasični signal da se radi o mogućem pranju novca", istakao je Žečević u odgovoru na reagovanje Atlas grupe.

Kako se dalje dodaje u reagovanju Zečevića, “na berzi je preskočena čitava ponuda koja je postojala od 160 eura do 400 eura”.

"Ovo je po tadašnjem nakaradnom zakonu da za blokovske transakcije nema limita (koji danas ne važi) bilo regularno. Ali kakva je ekonomska logika da neko kupuje akcije po 400 eura, a neće da kupi one od 160 eura? Ovo je drugi klasični signal da se radi o mogućem pranju novca. Ukoliko pogledamo da je decembarski prodavac ovih 1000 akcija bila Atlas grupa, a kasniji kupac na preuzimanju Atlas Mont fond, a da su Cosmos LTD kao i Hempton CORP LTD samo bili posrednici koji su ubacili oko pola miliona eura, a da su sve kompanije međusobno povezane, dolazimo i do trećeg indikatora nelegalnih radnji.

Još jedan od sumnjivih znakova je i taj što navedene ofšor kompanije nijesu ni u jednom trenutku makar i pokušale da prodaju akcije po cijeni višoj od 80 eura. Apelujem na sve nadležne organe da detaljno i odgovorno preispitaju ovaj slučaj, kao i slučaj nelegalnog imenovanja člana odbora direktora, a ja zajedno sa ostalim manjinskim akcionarima nastavljam borbu za očuvanje naše imovine", zaključio je Zečević.

Bonus video: