posao na mjesec dana

Plantažama potrebno 400 radnika za berbu grožđa

Neko zaradi 20, 30 ili 40 eura dnevno, a neko deset eura, zavisno koliko je godina radio i koliko je vičan tim poslovima
165 pregleda 0 komentar(a)
plantaze, Foto: Arhiva "Vijesti"
plantaze, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.08.2011. 14:08h

Podgorička kompanija Plantaže traži 400 radnika za obavljanje sezonskih poslova, odnosno berbu grožđa, na period od mjesec.

Kompanija je pozvala zainteresovane da se u narednih osam dana jave biroima rada u svojim opštinama, jer su potrebe za sezonskom radnom snagom prijavljene Zavodu za zapošljavanje.

Predstavnici Plantaža saopštili su da se tokom berbe u vinogradima podgoričke kompanije za mjesec može zaraditi i preko hiljadu eura, dok će priliku za to, pored domaće radne snage, dobiti i nezaposleni iz zemalja regiona. Angažman podrazumijeva smještaj i hrana, a sezonci ne moraju da strahuju ni od komplikovane administrativne procedure.

"Radnici koji nijesu iz Podgorice imaju obezbijeđenu hranu i smještaj. Oni su plaćeni po učinku, što znači po utvrđenim normama koje postoje za određenu radnu operaciju. Neko zaradi 20, 30 ili 40 eura dnevno, a neko deset eura, zavisno koliko je godina radio i koliko je vičan tim poslovima, jer imamo radnike koji kod nas rade 15 godina”, kazali su Radiju Slobodna Evropa predstavnici Plantaža.

U kompaniji tvrde i da će domaći radnici imati prednost kod angažmana, ali da još postoji potreba za uvozom sezonaca.

Zapošljavaju strance samo kad nema domaćih

"Trudimo se da zaposlimo rezidente, a ukoliko nemamo dovoljan broj radnika, primorani smo da zaposlimo strance”, rekli su iz kompanije.

Oni nijesu mogli da saopšte detalje u vezi sa načinom na koji stranci mogu da se prijave za angažman u Plantažama, jer su to, kako su naveli, uglavnom radnici koji se godinama angažuju za te poslove i čijim su učinkom zadovoljni.

Iz Plantaža su dodali i da se procenat domaće radne snage u strukturi sezonaca povećava i iznosi oko 65 do 70 odsto.

Ukoliko poslodavac želi da angažuje stranca onda on mora da odgovara oglasu, koji mora da se prilagodi aktom o sistematizaciji poslodavca, što je regulisano školskom spremom za određena radna mjesta

"Ukoliko poslodavac želi da angažuje stranca onda on mora da odgovara oglasu, koji mora da se prilagodi aktom o sistematizaciji poslodavca, što je regulisano školskom spremom za određena radna mjesta. Ukoliko poslodavac želi da sa njim zasnuje radni odnos, neophodno je da Zavodu za zapošljavanje dostavi zahtjev za izdavanje radne dozvole”, saopštila je Spasojević.

Većinski vlasnik Plantaža, jednog od najvrijednijih brendova Crne Gore, je država. Kompanija, sa godišnjom proizvodnjom od 22 miliona kilograma, najveći je proizvođač vinskog i stonog grožđa, vina i lozove rakije u regionu.

Tržišni lideri

Tržišno liderstvo Plantaže, prema riječima njihovih predstavnika, potvrđuju plasmanom od preko 17 miliona flaširanih proizvoda godišnje, koji se prerađuju u tri vinarska podruma kapaciteta 310 hiljada hektolitara.

Proizvodi kompanije, među kojima je najpoznatiji Vranac, izvoze se u preko 25 država – od zemalja regiona, preko Evropske unije i Rusije, sve do Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kine i Australije.

Ćemovsko polje je 70-tih godina prošlog vijeka bilo pustara u koju je uloženo 62 miliona USD. Na tom mjestu je podignut jedinstven vinograd, najveći u Evropi u jednom komadu, površine 2,3 hiljade hektara i sa 11 miliona čokota.

Preporučujemo za Vas