Sumnja da je preko firmi Duška Kneževića opran novac

Iz Atlas Mont fonda juče nijesu željeli da komentarišu ove sumnje i optužbe akcionara Jadranskog sajma
72 pregleda 0 komentar(a)
Jadranski sajam, Foto: Adriafair.co.me
Jadranski sajam, Foto: Adriafair.co.me
Ažurirano: 26.08.2011. 08:27h

Manjinski akcionar Jadranskog sajma AD Vladimir Zečević prijavio je Komisiji za hartije od vrijednosti sumnje u vezi s pranjem para u kupoprodaji akcija budvanske kompanije Jadranski sajam AD i prilikom preuzimanja te kompanije od strane Atlas Mont fonda.

Obje kompanije čine dio imperije kojom predsjedava biznismen Duško Knežević.

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV), za sada, nije odgovorila Zečeviću na njegov upit, ali kako saznajemo nezvanično u ovoj instituciji, to će se uskoro desiti.

Iz Atlas Mont fonda juče nijesu željeli da komentarišu ove sumnje i optužbe akcionara Jadranskog sajma.

" Na nedavno zaključenoj ponudi za preuzimanje akcija kompanije Jadranski sajam AD svoje akcije su prodale kompanije Cosmos LTD sa adresom Icaza, Gonzalez-Ruiz, Aleman, u iznosu od 1.000 akcija i kompanija Hempton Corp.

LTD sa adresom Tortola u iznosu od 877 akcija. Budući da je kompanija Cosmos LTD kupovala akcije Jadranskog sajma krajem decembra 2008. godine po 400 eura, a sada samo dvije i po godine kasnije ih prodaje po 80 eura investicionom fondu (Atlas Mont), dok je vrijednost aktive ove kompanije iznad 1.200 eura po akciji.

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV), za sada, nije odgovorila Zečeviću na njegov upit, ali kako saznajemo nezvanično u ovoj instituciji, to će se uskoro desiti

Postoji osnovana sumnja da se radi o nezakonitim aktivnostima.

Isti taj obrazac kupovine po znatno višim cijenama, a prodaje po nižim cijenama, dok je aktiva i knjigovodstvena vrijednost višestruko veća, važi i za kompaniju Hempton Corp. LTD, koja je uz sve navedeno i suvlasnik investicionog fonda Atlas Mont koji je vršio preuzimanje" navodi se između ostalog u prijavi Zečevića Komisiji za hartije od vrijednosti.

Obavijestio i akcionare

Zečević je, takođe, zamolio KHOV da u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma “preduzme odgovarajuće mjere na identifikaciji gore navedenih učesnika i provjeru njihovih transakcija, kao i da u pisanoj formi podnese inicijativu nadležnom organu uprave nadležnom za sprečavanje pranja novca u Crnoj Gori”.

Kako saznajemo nezvanično, Zečević je o svemu prethodno navedenom akcionare obavijestio na skupštini akcionara Jadranskog sajma, održanoj prije nekoliko dana.

Na istom sastanku akcionara, Zečević je kao predstavnik oko 6,6 odsto akcija Jadranskog sajma javno upozorio akcionare Jadranskog sajma AD da ne glasaju za reizbor Gorana-Sita Rakočevića, ambasadora Crne Gore u Hrvatskoj, za člana novog tročlanog odbora direktora budvanske kompanije “zbog sumnji o postojanju mogućeg konflikta interesa”.

Kako saznajemo nezvanično, Zečević je o svemu prethodno navedenom akcionare obavijestio na skupštini akcionara Jadranskog sajma, održanoj prije nekoliko dana

Iz Komisije za sprečavanje konflikta interesa “Vijestima” su prije dva dana potvrdili da je reizbor Rakočevića bio suprotan Zakonu, budući da se radi o javnom funkcioneru koji ne može biti član uprave jedne privatne kompanije.

Iz Atlas grupe su najavili da će preispitati reizbor Rakočevića i otkloniti propuste, ukoliko se utvrdi da je prekršen zakon.

Bonus video: