Zapošljavanje pripravnika se pretvorilo u komplikaciju

Poslodavci koji zaposle pripravnika bez posebnog ugovora sa ZZZ veoma teško uspijevaju da dobiju novac za naknade zaposlenog
144 pregleda 0 komentar(a)
posao, Foto: Shutterstock.com
posao, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.08.2011. 18:18h

Programom zapošljavanja pripravnika u prvom dijelu godine zaposleno je 306 pripravnika, od ukupno 925, koliko je planirano za cijelu godinu, pokazali su podaci Zavoda za zapošljavanje.

Poslodavci iz privatnog sektora su se, međutim, “Vijestima” požalili da je zapošljavanje pripravnika postala prava komplikacija te da program koji je Vlada predvidjela za ovu godinu predviđa procedure koje su potpuno destimulativne.

Poseban problem je finansiranje naknada za pripravnike koje isplaćuje Zavod za zapošljavanje, čije isplate, prema sagovornicima “Vijesti”, često kasne

Poseban problem je finansiranje naknada za pripravnike koje isplaćuje Zavod za zapošljavanje, čije isplate, prema sagovornicima “Vijesti”, često kasne. Ako pripravnici nijesu zaposleni na osnovu ugovora sa Zavodom za zapošljavanje, prema njihovim riječima, često je i nemoguće naplatiti te troškove.

Što se tiče zaposlenih pripravnika od početka godine, prema podacima ZZZ, najveći broj ugovora sklopljen je sa društvima sa ograničenom odgovornošću, 152 ili 49,7 odsto, advokatima 35 ili 11,44 odsto, akcionarskim društvima 30 ili 9,8 odsto, zdravstvom i javnim preduzećima 21 ili 6,86 odsto. Od ukupnog broja zaposlenih, 288 pripravnika je sa visokom stručnom spremom, sedam sa višom i 11 sa srednjom stručnom spremom.

Od 925 pripravnika, plan je da se na sjever zaposli 510, a za ostale opštine 415 pripravnika.

Prema novim rješenjima u finansiranju zapošljavanja pripravnika sa visokom stručnom spremom primjenjuju dva kriterijuma: dužina vremena provedenog na evidenciji nezaposlenih i ostvareni uspjeh na studijama, što donosi određeni broj bodova.

Odluku o finansiranju zapošljavanja pripravnika donosi Komisija koja o podnijetim zahtjevima poslodavaca odlučuje kvartalno

Najviše u Podgorici, najmanje na Cetinju

Posmatrano po opštinama, najveći broj ugovora o zaposlenju pripravnika ove godine sklopljen je u Podgorici 84 ili 27,45 odsto, Bijelom Polju 44 ili 14,4 odsto, Nikšicu 38 ili 12,42 odsto i Cetinju 23 ili 7,5 odsto.

Najmanje ugovora sklopljeno je u Andrijevici i Plavu po jedan ili 0,33 odsto, dok u Šavniku i Plužinama nema sklopljenih ugovora. Vlada je u cilju smanjenja nezaposlenosti visokoobrazovanih kadrova revidirala Program za zapošljavanje pripravnika kojim je utvrdila nove kriterijume u njihovom zapošljavanju, koji treba da stimulišu poslodavce da zadrže pripravnike u radnom odnosu nakon obavljanja tog staža.

Bonus video: