Novo na Montenegroberzi: Virtuelno trgovanje

Sva zainteresovana lica mogu da učestvuju u testiranju i da registruju svoj korisnički nalog kod brokerskih kuća: Bull and Bear broker diler, CG broker diler
242 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2011. 09:33h

Montenegroberza AD Podgorica, preko svojih ovlašćenih posrednika brokerskih kuća, svim zaintersovanim licima, od danas nudi pristup testiranju brokerske aplikacije Broker Office, koja omogućava praćenje trgovanja na berzama u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, u realnom vremenu, kao i izvršavanje i manipulaciju sopstvenim nalozima putem Interneta.

Vršilac dužnosti direktora Montenegroberze Gojko Maksimović rekao je da je pomenuta aplikacija vezana za testno okruženje, pa će se u narednom periodu ,,virtuelno trgovati" nad hartijama od vrijednosti registrovanim na crnogorskom tržištu kapitala.

Sva zainteresovana lica mogu da učestvuju u testiranju i da registruju svoj korisnički nalog kod brokerskih kuća: Bull and Bear broker diler, CG broker diler. Hypo Alpe Adria Bank, Invest banka Montenegro, Monte broker i VIP broker diler.

Za sami projekat se prijavilo šest zainteresovanih brokerskih kuća koje će svoju zainteresovanost, nadam se, potvrditi i učešćem u projektu

"Softver je baziran na „fiks protokolu" koji omogućava međusobno povezivanje tržišta kapitala. S tim u vezi, u testnom periodu, sva zainteresovana lica će moći da preko jedne aplikacije pristupaju i „virtuelno trguju" i na tržištu Banjalučke berze.

Za sami projekat se prijavilo šest zainteresovanih brokerskih kuća koje će svoju zainteresovanost, nadam se, potvrditi i učešćem u projektu prilikom puštanja u produkciju.

Nakon uspostavljenog povezivanja između tržišta Montenegroberze AD i Banjalučke berze, očekujemo da se u skorijem periodu, uključe i Makedonska i Sarajevska berza, a nakon toga i Beogradska. Na ovaj način, potencijalni investitor bi putem jedne aplikacije bio prisutan na pet različitih tržišta kapitala saopštio je Maksimović.

Sigirnost od eventualne zloupotrebe

Pored praćenja trgovanja u realnom vremenu i izvršavanja naloga, klijent će imati mogućnost pregleda portfolija, novčanog stanja, izvještaja itd.

"Koliki je značaj navedene aplikacije, govori podatak da Montenegroberza trenutno ima 17 članova"

"Aplikacija pruža brokeru sigurnost od eventualne zloupotrebe i manipulacija na tržištu, jer može definisati način upotrebe aplikacije, pri čemu korisnik može imati direktan pristup, odnosno direktan unos naloga na tržište, a broker može i putem aplikacije zahtijevati sopstvenu potvrdu naloga koji je poslao klijent, prije prosljeđivanja na tržište.

Takođe, može se ograničiti unošenje naloga u granicama dozvoljenog opsega u odnosu na trenutnu cijenu. S druge strane, klijent neće moći unositi prodajne naloge za hartije od vrijednosti koje ne posjeduje, kao ni kupovati ih, ukoliko nema sredstava na računu ili mu broker nije odobrio kredit", dodao je Maksimović.

Koliki je značaj navedene aplikacije, govori podatak da Montenegroberza trenutno ima 17 članova, odnosno oko 50 brokera.

Više trgovaca na tržištu

"Kroz ovu aplikaciju, na tržištu će se pojaviti mnogo više „trgovaca", što može imati veliki uticaj i prilikom organizovanja aukcija. Sa velikim brojem potencijanih trgovaca možemo investitorima, kompanijama, opštinama, pa i Vladi Crne Gore, ponuditi organizovanje elektronskih aukcija za prodaju korporativnih, munipicalnih i potencijalno državnih obveznica, gdje bi se zbog velikog broja učesnika na strani tražnje, sigurno postigla povoljna kamatna stopa.

"Što se tiče interne efikasnosti, u planu je i izmjena cjenovnika Montenegroberze koji će investitorima smanjiti transakcione troškove prisustva"

Ta kamatna stopa za kvalitetne kompanije bi sigurno bilo povoljnija od kamatne stope na kredite. Cijeneći značaj inovacija na polju finansijskih tržišta, Montenegroberza teži da kroz pomenutu aplikaciju pospješi dalji razvoj crnogorskog tržišta kapitala", istakao je Maksimović.

U savremenom svijetu finansija, brzina i kvalitet protoka informacija sa tržišta je u direktnoj vezi sa stepenom efikasnosti. Investitori širom svijeta mogu u realnom vremenu da posmatraju Montenegroberzu putem globalnog medijskog finansijskog provajdera Bloomberga.

"Što se tiče interne efikasnosti, u planu je i izmjena cjenovnika Montenegroberze koji će investitorima smanjiti transakcione troškove prisustva, dok trenutno hardversko i softversko okruženje pruža visoki nivo sigurnosti u oblasti izvršenja naloga", naveo je Maksimović.

Problem likvidnosti tržišta jedan je od najvećih

Problem likvidnosti crnogorskog tržišta kapitala je jedan od najvećih problema sa kojim se suočava naše tržište u posljednje dvije godine.

Sljedeća aktivnost koja berzu čeka u narednom periodu je start redizajniranog veb sajta

"Povećanjem dostupnosti našeg tržišta putem distribucije informacija i putem implementacije trgovačkih platformi, kao što je Broker Office, doći će do veće prisutnosti investitora čime će i naše tržište sigurno biti likvidnije.

Sljedeća aktivnost koja berzu čeka u narednom periodu je start redizajniranog veb sajta, i to početkom oktobra mjeseca, pri čemu će pretrpjeti promjene i u samom sadržaju, a sve radi povećanja kvaliteta i kvantiteta informacija sa crnogorskog tržišta kapitala", rekao je vršilac dužnosti direktora Montenegroberze Gojko Maksimović.

Bonus video: