Još jedan krug: Opština Budva ponovo ulazi u posao izgradnje golf terena

Namjera Opštine Budva je da preko svog preduzeća „Budva holding" uđe u zajednički posao, formiranje joint venture kompanije sa korporacijom belgijskog biznismena
176 pregleda 0 komentar(a)
Spas Budva, Foto: Vuk Lajović
Spas Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.08.2011. 08:15h

Priča duga više od šest godina, od kada je belgijski počasni konzul, biznismen Žan Luk Dumortije kupio gotovo 60 hekatara zemlje na brdu Spas iznad Budve, sa namjerom da izgradi prvi golf teren u Crnoj Gori, mogla bi napokon da dobije i svoj završetak.

Namjera Opštine Budva je da preko svog preduzeća „Budva holding" uđe u zajednički posao, formiranje joint venture kompanije sa korporacijom „Royal Montenegro" belgijskog biznismena i počasnog konzula te države u Crnoj Gori Žan Luk Dumortijea, čime bi se označilo spajanje zemljišnih parcela i početak izgradnje golf terena.

Opština na brdu iznad Budve ima svojih 300.000 kvadrata, a spajanjem sa zemljišnim kompleksom u vlasništvu Dumortijea stvorilo bi se dovoljnih gotovo milion kvadrata, za izgradnju svih planiranih sadržaja.

"Čeka se saglasnost Ministarstva finansija i nakon toga bi, napokon, mogli da uđemo u realizaciju posla"

Odluka o formiranju zajedničkog preduzeća trebalo bi da se nađe na predstojećem skupštinskom zasjedanju, ukoliko, naravno, dobije zeleno svjetlo Vlade.

Kako bi otklonilo sve sumnje i eventualne nedoumice koje bi se naknadno mogle javiti, aktuelno opštinsko rukovodstvo predočilo je cijeli projekat Ministarstvu finansija koje bi uskoro trebalo o tome da se izjasni.

"Čeka se saglasnost Ministarstva finansija i nakon toga bi, napokon, mogli da uđemo u realizaciju posla", saopšteno je juče „Vijestima" u kompaniji „Royal Montenegro".

Opština će sa svoje strane odlukom obavezati investitora da prvo izgradi golf teren, potom hotele, a tek onda i renta vile.

Od početka osuđeni na poteškoće

Ideja o izgradnji golf terena, luksuznih hotela, pratećih vila i ostalih sadržaja, svih ovih godina u više navrata je dovedena u pitanje, nakon niza prepreka, počev od adrninistrativnih, pa do onih na najvišem državnom nivou.

Dumortije je zamislio da izgradi 200.000 kvadrata hotelskog kapaciteta i pratećih vila za golf teren na brdu Spas

Priča o Spasu i moćnom belgijskom investitoru od početka je bila osuđena na velike poteškoće. Iako je Belgijanac imao novaca, a Opština, u zenitu ekonomskog procvata, prije tri i po godine, i te kako voljna da uđe u „posao vijeka", donošenje planskih dokumenata gotovo je osujetilo cijeli projekat.

Izgradnja golf terena na brdu Spas prije dvije godine bila je dovedena u pitanje, a belgijski investitor je čak najavio da će izaći iz cijeloga posla, nakon što mu tadašnje Ministarstvo za urbanizam nije dozvolilo izgradnju svih sadržaja koje je planirao na sto hektara zemlje.

Dumortije je zamislio da izgradi 200.000 kvadrata hotelskog kapaciteta i pratećih vila za golf teren na brdu Spas, dok je planskim dokumentom za područje Spasa dozvoljeno svega 68.000 kvadrata, što, prema proračunu investitora, nije rentabilno.

Uslijedila je oštra prepiska između Opštine i Ministarstva, ali na kraju nije došlo do izmjene planskog dokumenta.

Status spomenika prirodeo od 1968.

Na donošenje tog istog planskog dokumenta čekalo se godinu dana, od kada ga je Opština izradila, jer je trebalo da prođe ovjera - prvo kod Zavoda za zaštitu prirode, pa potom u Ministarstvu uređenja prostora.

Belgijskom konzulu je prilikom kupovine od mještana prodat i dio zemlje sa neriješenim vlasničkim listom

Zavod za zaštitu prirode dao je zeleno svjetlo, nakon što je tačno utvrdio staništa rijetke biljke, poznatije kao drvenasta mlječika, gdje je zabranio bilo kakvu gradnju. Brdo Spas se, inače, nalazi u Centralnom registru zaštićenih područja.

Spas, površine 130 hektara, od 1968. godine ima status spomenika prirode i prirodno je stanište rijetke, tipično mediteranske biljke, euphorbia dendroides, poznatije u narodu kao drvenasta mlječika.

Dumortije, takođe, čeka i sudski epilog u kotorskom sudu oko rješavanja imovinskih pitanja. Belgijskom konzulu je prilikom kupovine od mještana prodat i dio zemlje sa neriješenim vlasničkim listom.

Saplemenici mještana koji je prodao zemlju Dumortijeu već petu godinu pokušavaju da dokažu da je prodata njihova zemlja, bez znanja i naknade.

Bonus video: