Penzioneri Rudnika uglja traže obećane stanove

Penzioneri se pozivaju i na član 32 i 33 Pravilnika o rješavanju stambenih potreba radnika Rudnika uglja
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2011. 16:54h

Pedesetak penzionera pljevaljskog Rudnika uglja, koji su u mirovinu otišli u posljednjoj godini dana po povoljnijim uslovima, protestovali su ispred upravne zgrade tog preduzeća zbog sporog rješavanja njihovog stambenog pitanja.

Oni tvrde da im je prije nego što su otišli u penziju iz kompanije obećano da će to pitanje biti riješeno, a jedini uslov im je, tvrde bio, da podnesu zahtjev prije odlaska u penziju, što su oni uradili i da su najmanje 25 godina proveli u najvećoj pljevaljskoj kompaniji.

Iz Rudnika uglja su demantovali da su davali bilo kakva obećanja po tom pitanju, te da nijesu razmatrali nijedan zahtjev za odlazak u penziju ukoliko im je neko takav uslov bio postavio.

Penzioneri se pozivaju i na član 32 i 33 Pravilnika o rješavanju stambenih potreba radnika Rudnika uglja, u kojima se kaže da pravo na rješavanje stambenog pitanja imaju radnici koji prije odlaska u penziju podnesu pisani zahtjev, a pod uslovom da imaju najmanje 25 godina radnog staža u Rudniku.

„Zašto bismo mi otišli u penziju bez stana da nam nije obećano da će to pitanje biti riješeno. Mogli smo da ostanemo da radimo još nekoliko godina, a u tom periodu bismo dobili kredit ili stan“, kazao je jedan od okupljenih radnika, koji nije želio da imenom i prezimenom govori za novine.

Život i zdravlje ostavili tu

Jedan od njegovih kolega, koji je takođe zahtijevao anonimnost iz straha od posljedica, dodao je da rukovodstvo malo pažnje posvećuje svojim penzionerima iako su “svoje živote i zdravlje ostavili u toj kompaniji.”

Nezdovoljni penzioneri tvrde da je ranije Rudnik uglja formirao i tročlanu komisiju za rješavanje stambenih pitanja svojih penzionera, koja je posjetila svakog podnosioca zahtjeva za kredit.

Penzioneri su tražili da ih primi neko od čelnika Rudnika, a oštro su se usprotivili predlogu rukovodstva da izaberu trojicu predstavnika i dođu na sastanak danas u 10 sati.

Penzioneri su tražili da sastanku prisustvuju svi radnici, jer smatraju da bi najbolje, svako svoj problem iznio rukovodstvu preduzeća, u kojem su proveli radni vijek.

Nakon što su obaviješteni da taj predlog ne prihvata uprava preduzeća, penzioneri su se razišli odlučivši, ipak, da danas pošalju svoju tročlanu delegaciju na razgovor sa čelnicima kompanije, dok će se ostali, u to vrijeme vjerovatno ponovo okupiti ispred Upravne zgrade.

Roćen: Nemamo ni obavezu, ni novca

Izvršni direktor Rudnika uglja Vuk Roćen rekao je „Vijestima“ da niko od rukovodstva nije obećao sadašnjim penzionerima Rudnika da će im biti riješeno stambeno pitanje, kada su odlazili u mirovinu.

Prema njegovim riječima, penzioneri nemaju pravo na rješavanje stambenog pitanja i da je samo dobra volja preduzeća da li će im u tome pomoći.

On je kazao da su svi koji su dobrovoljno otišli u penziju dobili otpremnine u rasponu od 12.000 do 20.000 eura.

Roćen je istakao da su u toj kompaniji razmotrili sve zahtjeve bivših kolega i da među njima ima veliki broj onih koji nisu koristili stambeni kredit niti druge povoljnosti koje je za rješavanje stambenih problema radnika nudio Rudnik.

„Trenutno Rudnik nije u mogućnosti da udovolji zahtjevima penzionera, a da li će toga biti kasnije o tome će se izjasniti Odbor direktora“, najavio je Roćen.

Bonus video: