Dozvola kasnila jer su Italijani bili lijeni

Sljedeći potez italijanskih investitora, ukoliko zaista žele da preuzmu upravljanje HLT-om, trebalo bi da bude zakazivanje skupštine akcionara
61 pregleda 0 komentar(a)
Umberto Bedini, Foto: Luka Zeković
Umberto Bedini, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.08.2011. 10:49h

Iz Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) negirali su tvrdnje Umberta Bedinija, generalnog direktora italijanske kompanije Montenegro S.P.A. i Cataro investments da im KHOV nije dozvolio da preuzmu upravljanje HLT-om.

Umberto Bedini, predstavnik italijanskih investitora koji posjeduju 20 odsto akcija HLT fonda, izjavio je dan ranije "Vijestima" da su zainteresovani za preuzimanje upravljanja HLT fondom, ali da im Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) i Nadzorni odbor fonda ne dozvoljavaju da to ostvare.

Azra Šehović, član KHOV-a, zadužena za kontrolu poslovanja fondova, saopštila je „Vijestima" da su italijanski investitori imali čitavu „godinu za formiranje novog društva za upravljanje, ali i da su pokazali indolentnost u tom pogledu, tako da je tek nedavno, 22. jula, njihovo društvo Adria investments dobilo licencu za rad, odnosno dozvolu za upravljanje nekim fondom u Crnoj Gori".

Sljedeći potez italijanskih investitora, ukoliko zaista žele da preuzmu upravljanje HLT-om, trebalo bi da bude zakazivanje skupštine akcionara

"Nakon što su tražili dozvolu za osnivanje novog društva, tražili smo od njih da dopune dokumentaciju, ali su se u tom pogledu ponašali dosta indolentno, iako smo ih nekoliko puta zvali tim povodom.

Na kraju kada su dobili traženo rješenje od KHOV-a, trebalo je da prođe 5-6 dana da neko za njega dođe. Nama je cilj formiranje novih društava u Crnoj Gori i dalji razvoj fondova", istakla je Šehović.

HLT u nezavidnoj poziciji

Sljedeći potez italijanskih investitora, ukoliko zaista žele da preuzmu upravljanje HLT-om, trebalo bi da bude zakazivanje skupštine akcionara na kojoj bi se odlučivalo o raskidu menadžmenta sa kompanijom za upravljanje Prima DOO i ugovaranje menadžmenta sa novom kompanijom.

Adresa novog društva je u Moskovskoj ulici u Podgorici

Bedini je izjavio da su italijanski investitori "veoma ljuti kako funkcioniše sistem upravljanja fondovima u Crnoj Gori", jer ih, kako tvrdi, "ne štiti adekvatno uprkos ulaganjima".

"Nijesmo došli u ovu zemlju da se bavimo spekulacijama, za razliku od onih koji danas upravljaju tim fondom i bave se spekulacijama, a ne razvojem fonda. Fond je praktično uništen, a akcije iz portfelja se rasprodaju da bi se namirili dugovi koji su drugi napravili", saopštio je, između ostalog, Bedini.

HLT se nalazi u nezavidnoj poziciji jer je Crnogorska komercijalna banka (CKB) već sudski zaplijenila, zbog nevraćenog duga većeg od četiri miliona eura, dio imovine fonda i počela rasprodaju akcija iz portfelja fonda.

Iz Prime su istakli da saopštenje g. Umberta Bedinija „sadrži niz netačnih informacija i neutemeljenih tvrdnji"

Prema podacima dostupnim sa veb sajta Privrednog suda, direktor novoosnovanog društva za upravljanje Adria investments DOO Podgorica je Vlatko Sekulović, a formalni osnivač društva Švajcarac Andrea Quadrant! Uz Sekulovića član uprave novog društva je Mirjana Lubarda.

Adresa novog društva je u Moskovskoj ulici u Podgorici u popularnoj zgradi Maksim.

Prima najavila prijavu protiv Bedinija

Povodom objavljenog teksta reagovala je kompanija Prima DOO koja upravlja HLT fondom. Iz Prime su istakli da saopštenje g. Umberta Bedinija „sadrži niz netačnih informacija i neutemeljenih tvrdnji".

"Bez želje da ulazimo u polemiku sa ovim gospodinom želimo da ukažemo na to da će protiv Bedinija i njegovih saradnika ubrzo biti procesuirana prijava koja će razotkriti 'zakonito' poslovanje gdina Bedinija i njegovih saučesnika u Crnoj Gori, a o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost", saopšteno iz DZU Prima.

Bonus video: