Brodogradilište Bijela spremaju za jahte

Brod “Ole” poslat na rezanje za staro gvožđe, još dva će uskoro njegovim putem
82 pregleda 1 komentar(a)
Brodogradilište Bijela, Foto: Drago Krivokapić
Brodogradilište Bijela, Foto: Drago Krivokapić
Ažurirano: 17.04.2018. 15:01h

Stari brod za prevoz rasutog cementa „Europe 92“ koji je godinama bio napušten u Jadranskom hrodogradilištu Bijela upućen je u Tursku gdje će biti izrezan u staro željezo.

Za posljednje putovanje „Europe 92“ koja je prodata na licitaciji radi makar djelimičnog namirenja potraživanja brodogradilišta u stečaju, dobila je novo ime „Ole“ i registrovana je pod zastavom državice Sent Kits i Nevis.

U Bijeloj ostaje stari Ro-Lo teretnjak „Sabrina“ kojeg je ranije napustio vlasnik, italijanska kompanija iz Brindizija, a 2014. za 380.000 eura ga kupila firma „Neksan“ iz Nikšića. I „Sabrina“ će uskor u neko od turskih rezališta.

Uz sjeverni gat brodogradilišta i dalje je vezan i tanker „Boka Wave“ koji je nakon dugogodišnjeg suđenja formalno pripao državi koja namjerava takođe da ga pošalje u staro željezo.

Uklanjenje svih plovila u Bijeloj, jedan je od uslova da se lokacija preda konzorcijumu tivatskog Porto Montenegra i holandske kompanije Damen, koji namjerava da otvori remontni centar za mega i super jahte.

Novi servisni centar na mjestu dijela kapaciteta bivšeg brodogradilišta u Bijeloj moći da remontuje jahte do 120 metra i imaće četiri moderne remontne radionice, među kojima je i potpuno zatvorena radionica za farbanje jahti.

Bonus video: