čekali godinu i po

DKP isplatio preko 250 hiljada eura duga kooperantima

Otkupna cijena duvana za ovu godinu je ugovorena na 1,55 eura u prosjeku, jer postoje različite klase koje se razlikuju u cijeni
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2011. 12:19h

Duvanski kombinat Podgorica (DKP) isplatio je, nakon skoro godinu i po zakašnjenja, kooperantima preko 250.000 eura za 150 tona duvana.

DKP se uzgajivačima javno zahvalio na iskazanom strpljenju.

"Zakasnili smo sa plaćanjem, a gajitelji duvana su bili strpljivi skoro godinu i po i nikad nijesu ni jednim činom pokazali nervozu i nerazumijevanje za položaj DKP-a, pa smo zbog toga mislili da je korektno da im se i na ovaj način zahvalimo", rekao je izvršni direktor DKP-a, Slavoljub Vukašinović.

On je objasnio da se radi o oko 110 porodica koje se bave uzgajanjem duvana, uglavnom u okolini Skadarskog jezera i iz Zete i Malesije. On je kazao da ih je ranije, dok je DKP mnogo bolje poslovao, bilo i do 500.

Iz DKP-a su saopštili da se nadaju da će pozitivni trendovi iz posljednjih par mjeseci koji karakterišu poslovanje u stečaju, kako na domaćem, tako i na stranim tržištima biti stabilni

On je dodao da će se potruditi da naredne godine na vrijeme isplate dobavljače, ili makar da zakašnjenje bude znatno manje.

"Ove godine gajitelji će nam isporučiti znatno manje duvana nego prošle, jer su bolje prošli sa lubenicom, paprikom ili paradajizom, pa su manje sadili duvan", kazao je Vukašinović.

Otkupna cijena duvana za ovu godinu je ugovorena na 1,55 eura u prosjeku, jer, kako je objasnio, postoje različite klase koje se razlikuju u cijeni.

DKP se danas u dnevnim novinama zahvalio kooperantima na iskazanom strpljenju i razumijevanju teškoća u kojima se fabrika nalazi.

"Duvan koji naši gajitelji sa velikim naporom i uz stručnu podršku i pomoć Ministarstva poljoprivrede i stručnjaka Proizvodnje i obrade duvana gaje u okolini Podgorice je izuzetnog kvaliteta, ali njegova valorizacija isključivo zavisi od stabilnosti i uspješnosti poslovanja DKP-a", navodi se u zahvalnici.

Iz DKP-a su saopštili da se nadaju da će pozitivni trendovi iz posljednjih par mjeseci koji karakterišu poslovanje u stečaju, kako na domaćem, tako i na stranim tržištima biti stabilni.

Preporučujemo za Vas