CKB rasprodaje akcije HLT-a

U korist ove banke, nakon sudske pljenidbe nedavno je prodato većinsko vlasništvo HLT-a u Montenegroprometu AD Budva za oko pola miliona eura
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2011. 08:51h

Crnogorska komercijalna banka (CKB) već nekoliko dana nudi na prodaju1,92 miliona akcija Plantaža AD Podgorica koje čine 1,12 odsto te kompanije po cijeni od 27 centi.

Zbog potraživanja vrijednog nešto više od četiri miliona CKB, prema sudskom rješenju, uskoro bi mogla ponuditi na prodaju i 998,5 hiljada (ili oko 20 odsto) akcija HTP Onogošt u stečaju, kao i 10.920 akcija Crnogorskog Telekoma iz portfelja HLT-a koje su, takođe, sudskim putem zaplijenjene u korist CKB-a, saznaju “Vijesti” na tržištu kapitala.

U korist ove banke, nakon sudske pljenidbe nedavno je prodato većinsko vlasništvo HLT-a u Montenegroprometu AD Budva za oko pola miliona eura. Tih 56,25 odsto akcija Montenegropriometa AD kupio je Miodrag Mitrović iz Budve.

U strogom centru Podgorice HLT posjeduje oko dva hektara zemljišta, a u Kotoru (Škaljarima) nešto više od hektar, u Luci Bar i Kontejnerskim terminalima i generalnim teretima, HLT ima dva, odnosno, oko 1,62 odsto akcija tih kompanija

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju ukupne obaveze fonda prema stranim i domaćim bankama nešto su veće od osam miliona eura, ali ovaj fond i dalje ima imovine koja bi se uz dobro upravljanje mogla valorizovati u narednom periodu.

Pored navedenih akcija, vrijedan dio imovine HLT-a čini oko 18 miliona ili oko 8,4 odsto akcija Atlas Mont fonda koje prema tržišnim cijenama vrijede oko 1,13 miliona eura, kao i oko 10 odsto akcija HTP Budvanska rivijera.

U strogom centru Podgorice HLT posjeduje oko dva hektara zemljišta, a u Kotoru (Škaljarima) nešto više od hektar. U Luci Bar i Kontejnerskim terminalima i generalnim teretima, HLT ima dva, odnosno, oko 1,62 odsto akcija tih kompanija.

Prema gruboj procjeni, kada bi se od ukupne imovine oduzele obaveze akcionarima bi ostalo između osam i 10 miliona eura, što nije beznačajan iznos. Zbog toga će menadžment Prime, društva za upravljanje HLT fondom, u narednim danima, pokušati da pregovara u vezi sa reprogramom dugova sa bankarima.

Italijane izgleda ne zanima upravljanje

Italijanske investitore okupljanje oko kompanija Montenegro SPA i Cataro investment, koji su pojedinačno najveći vlasnici HLT fonda sa 20 odsto akcija, izgleda definitivno ne zanima preuzimanje upravljačke funkcije u ovom fondu.

Oni su u proteklom periodu, uglavnom, postojeći menadžment samo optuživali za nezakonitosti i nijesu iskazivali ozbiljne namjere za formiranje društva za upravljanje. Prije mjesec održana je vanredna skupština akcionara HLT-a i izabran novi Nadzorni odbor fonda u koji su ušli Borislav Dvoržak, Branka Radonjić i Ivana Lakić.

Bonus video: