Vlada donijela odluku o povećanju udjela države u EPCG

Kako je saopšteno iz Vlade, Predlogom ugovora predviđeno je da, umjesto prve tranše od 35,7 miliona eura za 7.826.438 akcija, država uplati 68,9 miliona eura za 17.252.885 akcija, i već tokom maja 2018. godine poveća vlasnički udio u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) sa 57,01odsto na 70,16 odsto umjesto na, inicijalno predviđenih 63 odsto
184 pregleda 0 komentar(a)
zgrada Vlade, Foto: Luka Zeković
zgrada Vlade, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.04.2018. 09:06h

Vlada Crne Gore je donijela odluku o povećanju udjela države u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), saopšteno je iz Vlade.

Vlada je u juče, na osnovu pribavljenog mišljenja većine članova, usvojila Predlog ugovora o izvršenju Put opcije i proslijedila ga Skupštini na razmatranje.

Kako je saopšteno iz Vlade, Predlogom ugovora predviđeno je da, umjesto prve tranše od 35,7 miliona eura za 7.826.438 akcija, država uplati 68,9 miliona eura za 17.252.885 akcija, i već tokom maja 2018. godine poveća vlasnički udio u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) sa 57,01odsto na 70,16 odsto umjesto na, inicijalno predviđenih 63 odsto.

“Na ovaj način, osim što se stiče dvotrećinsko vlasništvo i odgovarajuća akcionarsaka prava, država već u prvom koraku praktično vraća svoj vlasnički udio u EPCG na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. godine”, navodi se u saopštenju.

Preostale akcije će, kako se dodaje, prema ugovoru, preuzeti EPCG kroz mehanizam sticanja sopstvenih akcija, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, i država u naizmjeničnim tranšama.

Ugovor, takođe, predviđa mogućnost povratka na osnovni scenario isplate u slučaju da bilo koju od planiranih tranši sticanja sopstvenih akcija nije moguće realizovati.

“U poređenju sa osnovnom varijantom iz ugovora iz avgusta 2016. godine, novim ugovorom postiže se trostruko brža realizacija raskidne klauzule strateškog partnerstva, stvaraju se preduslovi za definisanje jasnih razvojnih i investicionih planova u nacionalnoj elektroprivredi, ali i ostvaruje značajna finansijska ušteda u iznosu od oko 20 miliona eura, odnosno osam odsto vijednosti inicijalno ugovorene put opcije. Novim ugovorom potvrđuje se odgovoran odnos države prema ugovorenim obavezama”, kazali su iz Vlade.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je ranije da će o mogućem novom partneru u EPCG Vlada odlučivati kada isplati postojećeg - italijansku kompaniju A2A.

"Nijesmo željeli da čekamo sedam godina da isplatimo A2A po 35 miliona, kako je moguće, već smo odlučili da im odmah isplatimo po dvije rate. Za svaku plaćenu ratu dobijamo dio akcija, tako ćemo nakon isplate ove dvije rate posjedovati 69 odsto vlasništva", kazala je Sekulić.

Menadžment A2A aktivirao je put opciju sredinom prošle godine, odnosno ponudio je Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija za 250 miliona eura, uz otplatu na sedam godina. To je bio sastavni dio ugovora o menadžmentu između Vlade i A2A, koji je istekao u junu 2017.

Bonus video: