Brol: Engleski sudovi imaju nadležnost u sporu između MNSS-a i Željezare

Brol je saopštio da je crnogorska Vlada bila svjesna i potvrdila postojanje tih ugovora u nekoliko navrata
132 pregleda 0 komentar(a)
Daniel Brol, Foto: Arhiva Vijesti
Daniel Brol, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.08.2011. 12:52h

Engleski sudovi imaju nadležnost u sporu između Montenegro spešlti stilsa (MNSS) i Željezare, sa čime su se obje strane saglasile potpisivanjem ugovora, koji su posebno regulisani engleskim pravom, rekao je bivši direktor nikšićke fabrike, Daniel Brol.

"Stečajni upravnik Željezare, Veselin Perišić, kao i podgorički Privredni sud osporili su potraživanja MNSS-a i Rekupera prema Željezari, ali je Visoki sud pravde Engleske i Velsa, koji ima nadležnost, sada zvanično presudio da su argument dvije kompanije opravdani i da nije bilo realne osnove da se oni opovrgnu", rekao je Brol.

On je objasnio da su potraživanja MNSS-a i Rekupera prema Željezari zasnovana na ugovoru o kreditu, koji je potvrdio Odbord direktora i Skupština akcionara nikšićke kompanije. Brol je dodao da su ugovori koje je MNSS potpisao sa Željezarom objavljeni u finansijskim izvještajima te fabrike još 2008. godine.

Brol je rekao da u Crnoj Gori postoje slučajevi koji su regulisani engleskim pravom, poput euroobveznica koje je prošle i ove godine emitovala Crna Gora, kao i da su to u stvari ugovori o pozajmnicama regulisani engleskim pravom

On je agenciji Mina-business dostavio dio ugovora u kojem se, kako je kazao, navodi da će za sve sporove između Željezare i MNSS-a biti nadležni britanski sudovi.

Brol je saopštio da je crnogorska Vlada bila svjesna i potvrdila postojanje tih ugovora u nekoliko navrata, prije svega kada je odobrila Plan reorganizacije početkom prošle godine.

Na osnovu tog Plana, Vlada je dala garanciju kako bi Željezara mogla da uzme zajam od Kredit Svis banke. Planom se, prema njegovim riječima, potvrđuje i da je MNSS obezbijedio pozajmnicu Željezari.

“Perišić i Privredni sud su odbili da priznaju postojanje kredita koji su MNSS i Rekupero dali Željezari, što nas je natjeralo da se okrenemo sudovima sa važećom nadležnošću, kako bi zaštitili svoja legitimna prava i interese”, kazao je Brol.

On je dodao da je veoma česta pojava da su međunarodni privredni ugovori regulisani zakonom Engleske i Velsa, kao i da u prosjeku 80 odsto privrednih slučajeva koji se rješavaju na sudovima u Londonu uključuju strance.

Brol je rekao da u Crnoj Gori postoje slučajevi koji su regulisani engleskim pravom, poput euroobveznica koje je prošle i ove godine emitovala Crna Gora, kao i da su to u stvari ugovori o pozajmnicama regulisani engleskim pravom.

"Englesko pravo se najčešće koristi, jer obezbjeđje predvidljivost ishoda, pravnu sigurnost i pravičnost, a stranke znaju da odluke engleskog suda obezbjeđuju garanciju sudske izvrsnosti i integriteta. Engleske sudije su poznate u svijetu po svojoj nepristrasnosti i iskustvu, kao i vještini rješavanja komplikovanih slučajeva", saopštio je Brol.

On je naveo da je nezavisnost sudstva osnovni princip Ustava Velike Britanije, tako da sudije odlučuju prema svojim procjenama slučaja i nemaju spoljnog uticija, niti ih kontroliše vlast.

Bonus video: