Brane na Morači: Vlada može da pomišti tender da bi dala posao EPCG i A2A

Javni poziv je otvoren do 30. septembra, a u oktobru bi se, ukoliko bude ponuda, znao njegov ishod
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2011. 09:51h

Koordinator projekta za Moraču iz Ministarstva ekonomije Nikola Jablan vjeruje da tender za izgradnju centrala, objavljen prije godinu i po, neće proći bez ponuda.

Vlada i njen partner za Elektroprivredu, italijanski A2A, usaglasili su prije okončanja tenderske procedure da posao može biti prepušten EPCG.

Jablan je “Vijestima” izjavio da ih je međunarodna korporacija IFC informisala da su učesnici potvrdili da će ponuditi rješenja za gradnju hidroelektrana.

"Savjetnik je, nakon razgovora sa kvalifikovanim ponuđačima, pismeno obavijestio da su obje kompanije najavile ponude", saopštio je Jablan.

Od pet prijavljenih ponuđača, jedan je u startu diskvalifikovan, dva su odustala, a preostali su A2A u konzorcijumu sa tehničkim članom – EPCG i italijanski Enel.

Prema dosadašnjim nezvaničnim informacijama, A2A zagovara projekat prema kojem bi se gradile dvije elektrane Andrijevo i Zlatica sa manjim u gornjem slivu Morače

U krajnjem, parlament odlučuje o ugovoru sa koncesionarom, a manji član vlasti - Socijaldemokratska partija se izjasnila da joj je bliži koncept po kojem bi HE bile u državnom vlasništvu.

Iz PR službe Ministarstva ekonomije saopštili su da će „dalja realizacija projekta zavisti od kvaliteta ponuda”.

"S obzirom na to da su dvije kompanije najavile učešće u projektu, u ovom momentu nemamo razloga da sumnjamo u suprotno", zvanično su odgovorili krajem jula. Na pitanje “Vijesti” da li se može desiti da odustanu od tendera, da bi se primijenio model koji više odgovara A2A, odnosno da se posao direktno dodijeli EPCG, iz vladinog resora tvrde da o tome nemaju zvaničnu infrormaciju.

"To će se u konačnom znati 30. septembra, do kada je rok za dostavljanje ponuda. Ukoliko, međutim, ponude ne budu u skladu sa našim očekivanjima, jedna od mogućnosti valorizacije potencijala može da bude i scenario po kome će EPCG graditi hidrocentrale", saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Oni dodaju da se dugoročna saradnja sa A2A „upravo odnosi na saradnju u okviru postojeće vlasničke strukture, na sprovođenje projekata koji su od značaja za Crnu Goru i EPCG“.

Memorandumom o razumijevanju Vlade i A2A od 4. avgusta dogovoreno je da će se kroz zajedničko vlasništvo analizirati potencijal EPCG da gradi hidrocentrale na Morači. To će zavisiti, kako navode, od rezultata analize i u slučaju da tender bude poništen.

Ukupna vrijednost prvobitnog projekta od četiri kaskadne centrale procijenjena je na oko pola miliona, a iz Vlade su davno saopštili da bi oko 60 miliona eura potrošili iz budžeta

Da EPCG finansira gradnju HE odgovara italijanskoj kompaniji A2A jer ne bi morala da ulaže stotine miliona eura u projekat, a kroz upravljačku poziciju zarađivaće od izvoza energije iz Crne Gore i profita iz suvlasničkog udjela.

Iz državnog budžeta bi se finansirala eksproprijacija zemljišta i zaštita mananstira Morača od brane glavne elektrane – Andrijevo.

Činjenica da je u eventualnoj izgradnji bolje da hidroelektrane budu većinsko državno vlasništvo. Tenderom je predviđeno da pobjednik minimum 25 godina koristi crnogorski hidropotencijal, a sam bira koliko koliko najviše i nakon koncesionog perioda HE bi postale državne.

U memorandumu, koji je osnov za izmjene ugovora sa A2A do kraja godine, konstatuju da je u realizaciji projekta neophodno poštovati principe održivog razvoja i da je potrebno pripremiti studiju uticaja na životnu sredinu.

Italija koristi balkanske zemlje da bi ostvarila obaveznu proizodnju struje iz obnovljivih izvora, što je uslov Evropske unije, a obavezni su i projekti smanjenja štetnih emisija.

Tender je u aprilu prolongiran na zahtjev italijanskih kompanija. Kriza na svjetskom tržitu je doprinijela da se teže odobravaju krediti, pa i ako se odnose na energetske projekte, koji se najčešće prihvataju.

Vlada je nedavno usvojila izmijenjenu verziju tenderske dokumentacije, koja sadrži instrukcije ponuđačima i nacrte ugovora o koncesiji i podršci sponzora.

Prema dosadašnjim nezvaničnim informacijama, A2A zagovara projekat prema kojem bi se gradile dvije elektrane Andrijevo i Zlatica sa manjim u gornjem slivu Morače.

Ne odgovara im zahtjev crnogorske strane da prosječna godišnja proizvodnja iz centrala na Morači bude najmanje 600 gigavat-sati struje.

Ukupna vrijednost prvobitnog projekta od četiri kaskadne centrale procijenjena je na oko pola miliona, a iz Vlade su davno saopštili da bi oko 60 miliona eura potrošili iz budžeta.

Da bi poreskim obaveznima vratili uložena sredstva za eksproprijaciju, planirano je da koncesionar plaća projektnu naknadu, koja će biti obračunata kao procenat od ukupnog prihoda. Koncesionar bi bio dužan da plaća i koncesionu naknadu od najmanje dva odsto prihoda od prodate električne energije.

Bonus video: